Rekordstor silverskatt från vikingatiden inlämnad

Publicerad 27 november 2024 kl 13.14

Kulturnyheter. En av de största silverskatter som hittats i Jönköpings län har nyligen lämnats in anonymt till Länsstyrelsen.

Dela artikeln

Skatten, som dateras till vikingatiden (750–1050 e.Kr.), består av ungefär 100 arabiska silvermynt, smycken, en amulettring och flera bitar silver.

Detta fynd överträffar det tidigare största fyndet från Forsheda på 1800-talet. Då hittade en jordbruksarbetare ett hundratal engelska och tyska silvermynt, samt ett arabiskt mynt och ett litet smycke, men den skatt som har kommit in nu är rikligare.

Fyndet gjordes enligt länsstyrelsen genom olovlig metallsökning utan arkeologisk medverkan, vilket gör att viktig vetenskaplig information om fyndplatsen gått förlorad.

Länsstyrelsen betonar vikten av att följa kulturmiljölagen, som skyddar fornlämningar och reglerar användningen av metallsökare.

"Om man hittar fornfynd och själv försöker rengöra dem och sen låter dem ligga hemma i byrålådan förstörs de. Men det är trots allt bra att fyndet nu lämnats in", skriver myndigheten på sin hemsida.

Skatten innehåller mynt som troligen använts som betalmedel, en halsring av flätat silver, ett filigrandekorerat hänge och delar av ringnålar. Särskilt anmärkningsvärd är en stor amulettring med mindre ringar, som tros ha haft en rituell betydelse.


Har gett flera tusen vård. Hänvisar till "humanitära" skäl – möter skepsis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Rebeller och civila plundrar Assads residens i Damaskus

"Det här är folkets pengar". Lyxbilar, väskor och värdeföremål togs om hand.0 

Ekonominyheter

"Praktiskt redskap för statlig toppstyrning." Larm om potentiella problem med "digitala centralbanksvalutor" i redan kontantfritt samhälle.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.