Reportrar utan gränser stämmer Facebook – kräver MER censur

Publicerad 23 mars 2021 kl 20.47

Media. Journalisterna på Reportrar utan gränser (RSF) har inlett en stämning mot Facebook. Den så kallade yttrandefrihetsorganisation anser nämligen att Facebook inte censurerar tillräckligt mycket "desinformation" och "hat".

Gilla artikeln på Facebook

Censuren på Facebook har skärpts kraftigt den senaste tiden. Nyligen förbjöd exempelvis nätjätten alla uppgifter om att vaccin kan vara farliga.

Men RSF, som består av journalister som uppger sig ha som främsta mål att kämpa för yttrandefrihet, anser att Facebook gör alldeles för lite för att stoppa vissa åsikter på plattformen.

Journalisterna går nu så långt som att stämma Facebook i Frankrike.

Den svenska avdelningen av Reportrar utan gränser skriver på sin hemsida att Facebook "ljuger för sina konsumenter och tillåter desinformation och spridning av hat, bland annat mot journalister".

Enligt RFS ägnar sig den amerikanska sociala mediejätten åt "vilseledande affärsmetoder" när man lovar att tillhandahålla "en trygg, säker och felfri miljö" för sina användare, trots att Facebook samtidigt tillåter en "storskalig spridning" av "problematiska" åsikter. Det skriver RT.

Journalisterna hävdar att Facebook bryter mot sina egna riktlinjer genom att tillåta "hets mot folkgrupp" och "falsk information".

RSF hoppas att rättsfallet kommer att få "global inverkan" och varnar för att man överväger inleda liknande processer i andra länder eftersom Facebook använder samma användarriktlinjer globalt.

Facebook har ännu inte kommenterat stämningen, enligt RT.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Går inte att reglera". Nu blir transaktioner med kryptovaluta förbjudet i landet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

AFA-fotografen – en skådespelare. Nu har mannen som kartlagt deltagare i tusen­manna­marschen själv blivit kartlagd.0 

Mer från Media

Vetenskap