Bostadsbubblan

Riksbanken varnar för lånande svenskar: Skuldberget hotar svensk ekonomi

Publicerad 23 november 2017 kl 17.45

Ekonomi. Hushållens höga och stigande skuldsättning utgör i nuläget den största risken för svensk ekonomi. Det är därför viktigt att förslaget om skärpt amorteringskrav kommer på plats, trots protester från svenska särintressen. En mer dämpad prisökningstakt på bostäder är också viktigt, enligt en rapport från Riksbankens avdelning för finansiell stabilitet.

Dela artikeln

Hushållens höga och stigande skuldsättning utgör den största risken för svensk ekonomi, enligt Riksbanken. Svenskarnas skuldsättning fortsätter att öka snabbare än inkomsterna samt att skuldsättningen är högst bland unga hushåll och hushåll i storstäder.

De allt högre bostadspriserna har bidragit till att de svenska hushållens upplåning har ökat snabbt. Sedan mitten av sommaren har prisuppgången på bostäder dock dämpats. I september och oktober föll priserna jämfört med föregående månad.

Högre boränta kommer
Riksbanken bedömer att bostadspriserna fortsätter att stiga de kommande åren, men i långsammare takt, eftersom utbudet av bostäder ökar och bolåneräntorna förväntas stiga. En mer dämpad prisökningstakt är positiv och Riksbanken bedömer att det bidrar till en mer stabil utveckling på bostadsmarknaden och långsammare ökning av hushållens skulder.

Kombinationen av stigande skulder och att merparten av bolånetagarna har lån till rörlig ränta innebär att hushållen snabbt kan påverkas av stigande räntor och större prisfall på bostadsmarknaden, enligt Riksbanken.

Enligt Riksbanken behövs nu åtgärder som minskar den typiske svenskens "vilja eller förmåga att skuldsätta sig". Sådana åtgärder skulle kunna vara skattereformer som bidrar till en minskad prisökning av bostäder samt det skärpta amorteringskrav som Finansinspektionen lagt fram, och som Riksbanken stöder.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadspriserna steg – för sjätte månaden i rad

Men bilden är splittrad.. Fallande lägenhetspriser i juni medan villapriserna steg.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Ekonomi

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0