PK-terrorn i USA har gått så långt att landet inte längre lever upp till internationella demokratiska åtaganden, hävdar Vladimir Putins UD, som nu tänker diskutera frågan med USA:s regering.

Ryssland kritiserar USA för förföljelse av oliktänkare

Publicerad 25 februari 2021 kl 06.15

Utrikes. Ryssland varnar för att situationen för mänskliga rättigheter försämras snabbt i USA och riktar skarp kritik mot såväl hur amerikanska myndigheter som regimlojala medier behandlar medborgare som ifrågasatt valresultatet eller demonstrerat mot förekomsten av valfusk när Joe Biden blev president.
 – Folk som aldrig har åtalats för brott får sparken från sina jobb, blockeras från sociala medier och blir offentligt utfrysta, konstaterar ryska UD i ett uttalande.

Dela artikeln

© Mid.ru

Maria Zakharova.

Under en briefing vid ryska UD uppgav departementets talesperson Maria Zakharova att Ryssland fortsätter att övervaka situationen för de som deltog i demonstrationerna mot valfusk den 6 januari i Washington.

– Vi är djupt oroade över den pågående förföljelse­kampanj som pågår mot deltagare i den så kallade stormningen av kongressen den 6 januari 2021 och mot alla som inte delar uppfattningen om valresultatet i USA:s senaste presidentval. USA:s myndigheter och regimtrogna medier har stämplat dessa människor som "inhemska terrorister", konstaterade Zakharova under briefingen.

Hon uppgav också att Ryssland ställer sig kritiskt till att EU-länderna inte har reagerat på något sätt mot den enligt Ryssland obehagliga retorik som såväl USA:s maktelit som landets medier nu har börjat använda om stora delar av landets medborgare.

– Har de uttryckt någon oro för hur Washingtons beskriver sina egna väljare? Nej. Och det är synd.

Ryssland befarar nu att demokratin försvagas i USA och att situationen för mänskliga rättigheter får en allt sämre ställning i landet med Joe Biden som president.

Enligt ryska UD har FBI inlett över 400 fördersökningar och ansökt om att få använda sig av mer än 500 husrannsakningar och andra tvångsmedel mot misstänkta. Myndigheterna ska ha åtalat och häktat runt 200 personer, medan bara något dussin har frigivits mot borgen eller fotboja, enligt Zakharova.

– Övriga utsätts för hårdföra påtryckningar där familjemedlemmar och vänner avkrävs "passande" vittnesmål. Folk som inte har åtalats för något brott får sparken från sina jobb, blockeras från sociala medier och blir offentligt utfrysta, konstaterar hon.

Rättsväsendet vänstervinklat
Enligt Ryssland finns det skäl att ifrågasätta om det amerikanska rättsväsendet och dess myndigheter förhåller sig objektivt enligt rättsstatsprincipen, eller om de i stort sett agerar på order eller i vart fall i linje med hur demokraterna och Vita huset vill ha det. Enligt Ryssland är det tydligt att myndigheterna gick ut och deklarerade händelserna den 6 januari som ett våldsamt upplopp och stämplade alla som befann sig på platsen som delaktiga i det.

– Detta när majoriteten av dessa människor var vanliga medborgare som kände oro över situationen i deras eget land. Det handlar om 74 miljoner väljare som har röstat på sin president och som stått upp för sina åsikter, säger Zakharova.

Ryssland kommer nu att hålla ögonen på situationen för amerikanska väljare, enligt UD.

– Amerikanska medborgare förtjänar att bli behandlade enligt lagen och i linje med Washingtons internationella förpliktelser. I det här sammanhanget har vi goda skäl att uttrycka vår oro och kräva att grundläggande mänskliga rättigheter respekteras.

Kreml kommer nu att ta ett "allvarligt samtal" med den amerikanska regeringen, enligt Maria Zakharova.


Träder fram – med en vädjan till sina landsmän. Varningen: De antivita idéerna och rasistanklagelserna kan slå tillbaka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Guldet på högsta kursen någonsin

Fortsatt rally för den gula metallen.. Slog nytt all time high i både dollar och kronor på torsdagen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.