Säpo "spökutvisar" islamister och nazister

Publicerad 26 juni 2019 kl 10.00

Inrikes. Under stort hemlighetsmakeri håller Säkerhetspolisen misstänkta extremister i förvar under längre tid, för att sedan utvisa dem. Det visar en granskning från Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Den så kallade LSU-lagen ger Säpo rätt att omhänderta och begära utvisning av utlänningar som utgör hot mot Sveriges säkerhet.

Lagen uppmärksammades nyligen i samband med att den användes mot bland annat Gävleimamen. Men flera tidigare fall har fallit under mediernas radar på grund av hemlighetsmakeriet i ärendena.

Aftonbladet har bland annat granskat ett fall med en 39-årig medborgare i Ukraina och Italien. Mannen klassas av myndighetshandlingar som aktiv nazist och utreddes under 2018 av Säpo för krigsbrott, folkmord och brott mot mänskligheten. Utredningen uppges ha lagts ned, men mannen hade i februari 2018 placerats i förvar av Säpo där han satt tills han nyligen utvisades till Ukraina av Säpo.

Två andra fall rör islamister som också satts i förvar med stöd av LVU-lagen. En av dem, en 36-åring, utvisades enligt Aftonbladet "i hemlighet" till Algeriet i april efter att ha suttit i förvar i över åtta månader.

I ärendena har myndigheter enligt Aftonbladet regelmässigt sekretessbelagt dokumentation, inklusive domar. På grund av hemlighetsmakeriet har personal på Kriminalvården inte heller tillåtits att delta när utvisningar ska verkställas, utan utvisningarna har skötts av Säpo.

Säpo vill inte kommentera ärendena, enligt Aftonbladet.


Nyheter från förstasidan

"Ren rasism?" – L-toppens reaktion när bilist tutar på långsamma afghaner

Liberalen hånas friskt. Berättade om misstänkt rasistattack vid parkeringsinfart i Sala.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om västs och östs vägval.0 

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0