Säpo "spökutvisar" islamister och nazister

Publicerad 26 juni 2019 kl 10.00

Inrikes. Under stort hemlighetsmakeri håller Säkerhetspolisen misstänkta extremister i förvar under längre tid, för att sedan utvisa dem. Det visar en granskning från Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Den så kallade LSU-lagen ger Säpo rätt att omhänderta och begära utvisning av utlänningar som utgör hot mot Sveriges säkerhet.

Lagen uppmärksammades nyligen i samband med att den användes mot bland annat Gävleimamen. Men flera tidigare fall har fallit under mediernas radar på grund av hemlighetsmakeriet i ärendena.

Aftonbladet har bland annat granskat ett fall med en 39-årig medborgare i Ukraina och Italien. Mannen klassas av myndighetshandlingar som aktiv nazist och utreddes under 2018 av Säpo för krigsbrott, folkmord och brott mot mänskligheten. Utredningen uppges ha lagts ned, men mannen hade i februari 2018 placerats i förvar av Säpo där han satt tills han nyligen utvisades till Ukraina av Säpo.

Två andra fall rör islamister som också satts i förvar med stöd av LVU-lagen. En av dem, en 36-åring, utvisades enligt Aftonbladet "i hemlighet" till Algeriet i april efter att ha suttit i förvar i över åtta månader.

I ärendena har myndigheter enligt Aftonbladet regelmässigt sekretessbelagt dokumentation, inklusive domar. På grund av hemlighetsmakeriet har personal på Kriminalvården inte heller tillåtits att delta när utvisningar ska verkställas, utan utvisningarna har skötts av Säpo.

Säpo vill inte kommentera ärendena, enligt Aftonbladet.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Tankebrott förhindras genom implicita ledtrådar i de begrepp som används.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Death metal-version av Gretas tal tar nätet med storm. "Skräckinjagande" musikvideon får miljontals visningar.0 

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0