SD-utrensningar får kritik

Publicerad 15 oktober 2012 kl 04.36

Inrikes.Den senaste tiden har Sverigedemokraterna genomfört flera kontroversiella uteslutningar av personer som anses avvika från partilinjen. Nu är missnöjet stort bland partiets gräsrötter.

Gilla artikeln på Facebook

Mattias From, gruppledare för Sverigedemokraterna i Kungsbacka, uteslöts ur partiet efter att ha använt ordet "sionister" när han beskrev SD-ledningens misslyckade kuppförsök mot ungdomsförbundet SDU tidigare i år.

"SDU-ledningen har hamnat i konflikt med sionisterna inom moderpartiet som vill att SD och SDU alltid skall ta Israels parti och därmed bortse från den nationalistiska grundprincipen om alla folks rätt till ett eget land", konstaterade From på sin blogg, vilket ledde till att han uteslöts ur partiet.

SD:s presschef Martin Kinnunen valde samtidigt att gå ut i både vänsterextrema Expo och den något mindre radikala Nyheter24 för att förkunna att Mattias From var att betrakta som antisemit. From kontrade med att anmäla Kinnunen för förtal.

– Jag har lagt ner oerhört mycket tid på partiet, väldigt många timmar som jag har delat ut flygblad och tidningar och skrivit motioner. Så tackas man på det här sättet. Det är inte direkt roligt, säger Mattias From till Agenda nu.

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö hävdar att Sverigedemokraterna intog en Israelvänlig hållning först under 2000-talet. Då var det viktigt för partiledningen att markera avstånd till sin bakgrund inom partiet när Sverigedemokraterna fortfarande ingick i den nationella rörelsen. En bakgrund som ungdomsförbundets ledning saknar.

– Ungdomsförbundet sätter ju nationalismen som den främsta ideologin, medan man i moderpartiet vill prioritera socialkonservatismen, säger Andreas Johansson Heinö, som beskriver ungdomsförbundets hållning som en motreaktion på partitoppens agerande.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fortsatt kritik mot "woke" Ikea

"Varför har ni butiker i Saudiarabien?".. Svenska möbeljätten anklagas återigen för hyckleri.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

20-årig kvinna grovt misshandlad vid rån

Fördes till sjukhus med anbulans.. Två personer är frihetsberövade i Vetlanda.0 

Man häktad för mordet på 12-åriga Adriana i Botkyrka

Beslut idag.. Mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.0 

Larmet: 100.000 övergivna katter i Sverige

"Skaffa inte sommarkatt!". Många tror att katterna alltid klarar sig själva.0 

Pederast fast efter elva år tack vare DNA

Våldtog 14-årig pojke år 2010.. Nya DNA-analyser gav resning i målet och nu fällande dom.0 

Vetenskap

Forskare lyckades korsa apa med människa. Amerikanskt experiment föll väl ut.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0