Sverigedemokraterna

SD+M tar makten i skånsk kommun

Publicerad 28 februari 2017 kl 14.51

Politik. Moderaterna och Sverigedemokraterna tar över den politiska makten i Hässleholms kommun i Skåne. Detta efter att den rödgröna budgeten röstats ner.

Gilla artikeln på Facebook

På måndagen tog Moderaterna och Sverigedemokraterna över den politiska ledningen i Hässleholm från de rödgröna inklusive Centern. Detta innebär att SD kommer in i svensk politik på ett sätt partiet inte gjort innan.

– Moderaterna kommer att stödja Sverigedemokraternas önskemål om att få förste vice ordförandeposterna i kommunen, säger Pär Palmgren (M) som röstades till ordförande i kommunfullmäktige fram till valet 2018, till SVT Nyheter.

Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap i Lund, kallar maktskiftet i Hässleholm för en "sensation".

På riksplanet har Moderaterna och dess partiledare Anna Kinberg Batra signalerat att man är beredd att ta makten med stöd av Sverigedemokraterna. Nu har det skett - på lokalnivå i Skåne.

Dock behöver SD och M fortfarande stöd från något av de andra partierna i fullmäktige för att få igenom sin politik.

SVT Nyheters inrikespolitiske reporter Pontus Mattsson ser också det som händer i Hässleholms kommunpolitik som en "unik händelse" i Sverige.

– Såvitt jag vet är det här är första gången, på det här sättet, som man röstar på varandras kandidater Moderaterna och Sverigedemokraterna emellan, säger han.

Pontus Mattsson påpekar att om han vore sverigedemokrat skulle han vara överlycklig nu, eftersom detta kan ses som en form av "islossning" för partiet.

Irene Nilsson (S), avgående ordförande i kommunfullmäktige, säger till SVT att Alliansen har "sålt sin själ" genom att aktivt rösta för att SD skulle få vice ordförandeposterna. Hon förklarar vidare att hon beklagar maktskiftet för Hässleholms kommuninvånare.

Moderaterna tilldelas ordförandeposterna både i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Hässleholm, medan Sverigedemokraterna får vice ordförandeposterna.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Wolodarski kräver att SVT "guidar" tittarna rätt

DN-bossen missnöjd med SVT:s rapportering kring Trump. En journalist ska förklara för tittaren vad som är sant och falskt, anser han.0 

Ekonominyheter

Facebook och Twitter förlorar miljarder

Marknaden orolig för hur plattformarna kommer klara sig.. Donald Trumps 89 miljoner följare stod för 40 procent av trafiken på Twitter.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

"N***rtårtan" i topp när SVT summerar tiotalets största kulturdebatter. Lena Adelsohn Liljeroth (M) satte kniven i blackface-tårta 2012.0