Skåne inleder studie om tillfrisknande hos covid-19-patienter

Publicerad 4 juni 2020 kl 12.15

Inrikes. Skånes universitetssjukhus inleder nu en studie om tillfrisknande och behov av rehabilitering hos covid-19 patienter, uppger Region Skåne på sin hemsida idag.

Gilla artikeln på Facebook

Stort fokus har hamnat på Sveriges extremt höga dödstal i covid-19. Men ett annat stort problem är alla som blir svårt sjuka i smittan. Det handlar redan om tusentals som blir långtidssjuka.

Nu startar Skånes universitetssjukhus en stor studie om hur tillfrisknandet ser ut för patienter som fått intensivvård för covid-19.

Forskarna kommer samla in blodprov från covid-19-patienter på Skånes intensivvårdsavdelningar, samt följa patienterna efter att de skrivits ut. Studien görs på flera sjukhus i Region Skåne.

"Tanken med att samla in blodprov är också att undersöka om patienterna utvecklat immunitet på längre sikt efter sin covid-19-sjukdom", skriver Region Skåne.

– Jag hoppas och tror att studien leder till en ökad förståelse för sjukdomsförloppet hos de mest sjuka patienterna. Det här är nytt och ovanligt vid infektionssjukdomar. Covid-19 är en ny och svår infektionssjukdom. Därför behöver vi lära oss mer om hur kroppen svarar på sjukdomen, säger Hans Friberg, överläkare på Skånes universitetssjukhus och den som leder studien.

Skåne är en av de regioner som lyckats pressa ned smittan mest av alla. Regionen har guppat på mycket låga siffror ända sedan krisen började. I dagsläget har totalt 209 personer i Skåne dött av corona.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronakommission-ledamot medlem i grupp som dyrkar Anders Tegnell

"Jag gillade den Facebookgruppen tidigt" Ser inget problem med medlemskapet i "Vi stöttar Anders Tegnell".0 

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0