Skånsk hembygdsgård uppeldad – tredje på en månad

Publicerad 1 augusti 2020 kl 08.51

Inrikes. Perstorps hembygdsgård från 1500-talet brann ner under fredagskvällen. Det är oklart om branden var anlagd. Det är den tredje hembygdsgården i Skåne som brinner på kort tid.

Gilla artikeln på Facebook

Det var vid 18.20-tiden på fredagen som räddningstjänsten larmades till hembygdsgården i Perstorp med anledning av en kraftig brand.

Detta sedan själv gården börjat brinna.

– Boningsdelen är helt nedbrunnen, men vi lyckades rädda tre byggnader som låg intill, säger Leif Hyllander, räddningschef i Perstorp, till SVT.

Enligt tv-kanalen pågick släckningsarbetet hela kvällen, med åtta enheter på plats.

Nu är det bara "skelettet" av byggnaden som finns kvar.

Detta är en i mängden av alla bränder i Skåne under året. Bara i Lund har ett 60-tal anlagda bränder inträffat sedan årsskiftet. Sedan mars har 13 skolor i kommunen eldats upp.

Branden i Perstorp var den tredje hembygdsgården i Skåne som eldhärjats på kort tid, skriver SVT. Den 20 juli brann hembygdsgården på Kjugekull i Kristianstad och den 28 juni eldhärjades hembygdsgården på Klockaregården i Kävlinge.


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0