Bostadsbubblan
Regeringens utredare Eva Nordström föreslår ett generöst statligt lån för att klara kontantinsatsen.

Skattefinansierat lån föreslås hindra prisfall på bostäder

Publicerad 4 april 2022 kl 11.09

Ekonomi. Den som inte redan tjänat pengar på bostadsrallyt kommer inte att ha råd med kontantinsatsen på 15 procent om priserna ska upprätthållas när stora grupper äldre bostadsägare nu lämnar marknaden. För att minska risken för fallande priser föreslår en statlig utredning därför att staten ska hjälpa förstagångsköpare att låna till kontantinsatsen.

Dela artikeln

På en presskonferens idag presenterade bostadsminister Johan Danielsson (S) det nya förslaget, som handlar om att se till att förstagångsköparna kan hålla uppe dagens prisnivåer på bostäder när den bostadsägande babyboomer-generationen lämnar marknaden genom att flytta in på äldreboenden eller dö.

Bland annat väntas förslag på ett statligt "startlån". Lånet gäller inte bara för unga utan för alla förstagångsköpare, exempelvis den som "har kommit ny till Sverige" i vuxen ålder, det vill säga invandrare.

Begränsning på 10 miljoner
Eftersom statliga lån till kontantinsats gör att alla kan låna hur mycket som helst föreslås det vissa begränsningar av det skattefinansierade lånandet.

Det ska bland annat bara vara möjligt att få ut 250.000 kronor i skattefinansierat lån per person och kontantinsatsen måste vara 5 procent som man betalar genom blancolån eller rentav sparar ihop, även om det senare förmodligen kommer att vara mycket ovanligt i Sverige.

Ett par som använder det skattefinansierade lånet för att köpa en tvårummare i Stockholms innerstad för 10 miljoner kronor kommer därmed att få tillgång till ett fullt ut skattefinansierat startlån, medan den som väljer en dyrare bostad kommer få betala vanlig kontantinsats på den överskjutande delen av priset.

Utredaren Eva Nordströms uppdrag har varit att föreslå åtgärder som ska underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden, framförallt hur ett statligt startlån bör utformas.

Idag krävs en kontantinsats på bara 15 procent av bostadens värde, vilket är en av de lägsta nivåerna i världen. Men de låga räntorna har gett så höga priser att folk inte ens har råd med det.Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.