KLIRR I SKATTEKISTAN: Företagare som hjälpt sjukvården under coronakrisen tvingas betala förmånsskatt.

Skattesmäll för företag som hjälpt sjukvården under coronakrisen

Publicerad 16 juni 2020 kl 13.15

Politik. Företagare som hjälpt sjukvården under coronakrisen genom att donera skyddsutrustning eller andra förnödenheter riskerar nu att åka på en skattesmäll. Det skriver de svenska storföretagens intresseorganisation Svenskt Näringslivs nyhetssajt Fplus.

Gilla artikeln på Facebook

Under den pågående coronakrisen är det många företagare som ställt upp och hjälpt till på olika sätt. Restauranger har skänkt mat till vårdanställda och arbetsplatser som haft munskydd eller annan skyddsutrustning på lager har skänkt den till sjukhusen för att dra sitt strå till stacken.

Men nu riskerar alla de goda samariterna att åka på en rejäl straffskatt som tack för hjälpen. Anledningen är att de skänkta varorna av Skatteverket räknas som "eget uttag" ur näringsverksamheten, något som därmed ska förmånsbeskattas.

Richard Hellenius är utbildad ekonom, har arbetat elva år på Skatteverket, är expert på företagsbeskattning och jobbar sedan tretton år tillbaka som rådgivare på Svenskt Näringsliv:

– Vid en eventuell uttagsbeskattning blir det som om varan som skänks bort hade sålts till sitt marknadsvärde, påpekar han.

Efterfrågar lagändring
En restaurang som exempelvis skänkt lunchmåltider till vårdanställda måste alltså betala moms och skatt för alla måltiderna, som om den hade fått betalt för dem. En extra ovälkommen kalldusch för krögare som redan drabbats hårt av coronakrisen.

Hellenius tycker att det är olyckligt att företagare som på detta sätt försöker hjälpa under krisen tvingas betala skatt för det.

– Vad gäller skyddsprodukter och liknande är domstolspraxis hård. Här behöver istället lagstiftaren agera, menar han.

Billigare att slänga
Att företag förmånsbeskattas när de skänker bort varor är ett generellt problem då allt fler företag numera av miljö- och klimatskäl, när det går, hellre vill skänka varorna till välgörenhet än att slänga dem i soporna. Men nuvarande praxis gör att det är mycket billigare för företagen att kassera utgångna varor och gammal utrustning än att skänka bort dem.

Roger Persson Österman är professor på juridiska institutionen vid Stockholms universitet. Han beskriver skattereglerna såhär:

– Man har inte sålt något och inte fått in några pengar, men Skatteverket låtsas vid uttagsbeskattning som att man har fått en intäkt som man ska betala skatt på. "Skatt på låtsasinkomst" kan man kalla det för.


Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.