Angela Hedman och Samantha Berisha.

Slog 80-årig kvinna blodig och stal hennes brudklänning

Publicerad 1 juni 2021 kl 14.30

Inrikes. Två kvinnor har dömts till fängelse efter en våldsam rånturné i Västsverige. Ett av deras offer var en kvinna i 80-årsåldern som blev brutalt misshandlad.

Gilla artikeln på Facebook

Rånarduon – Samantha Berisha, 27, och Angela Hedman, 29 – trängde sig den 30 januari 2021 in i den 80-åriga kvinnans lägenhet i Åmål.

De hade lurat kvinnan att öppna dörren genom att skrika att de var förföljda.

Väl inne utdelade duon upprepade slag och sparkar mot åldringens kropp och huvud. När hon låg ner satte de sig över henne, klev på hennes ben och försökte trycka in en halsduk i hennes mun.

Rånarna hotade också att döda 80-åringens hund om hon inte berättade var hennes plånbok fanns, vilket hon också gjorde. Förutom plånboken fick duon bland annat med sig kvinnans mobiltelefoner, mediciner – och en brudklänning.

Av våldet orsakades kvinnan blånader, svullnader, blodvite och smärta, illamående och yrsel.

Samantha Berisha bodde tidigare granne med åldringen och anspelade på detta för att ta sig in i lägenheten.

Dagen innan rånet hade samma rånare utsatt två personer för allvarliga hot om knivskärning.

Kvinnorna begav sig efter rånet vidare till Göteborg där de den 1 februari genomförde ytterligare ett grovt rån. Också det mot en äldre kvinna.

På ett utstuderat sätt förföljde de kvinnan hem till hennes bostad för att där överfalla henne och, även i det här fallet, stjäla hennes kontanter, mobiltelefon och bankomatkort.

Under övergreppet hotade duon även rånoffret till livet – för att förmå henne att inte polisanmäla men också för att få koden till bankomatkortet. Detta skulle visa sig bli en avgörande pusselbit i utredningen – eftersom polisen nu snabbt började misstänka att det rörde sig om samma rånare som i Åmål.

Med hjälp från Åmål-utredarnas analytiker i Trollhättan, som analyserade masttömningarna, kunde polisen konstatera att det verkligen rörde sig om samma gärningspersoner i de båda fallen.

Bankomatuttagen som kvinnorna hade gjort på centralstationen i Göteborg blev högintresanta. Och med övervakningsbilder från bankomaterna i väktarnas händer på centralstationen kunde kvinnorna gripas efter bara en knapp vecka.

Angela Hedman, 29, har nu dömts av Vänersborgs Tingsrätt till fyra år och fem månader fängelse. Hon är medborgare i Finland, men förekom sedan tidigare under 21 avsnitt i det svenska belastningsregistret.

Samantha Berisha, 27, har dömts till fem år och tio månaders fängelse. Hon förekom sedan tidigare under 12 avsnitt i belastningsregistret.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Larmet: Kvinnliga skogsägare inte feminister

Nya genusstudien.. Kvinnorna agerar också utifrån "maskulinitetsnormer" genom att såga med motorsåg.0 

V vill fälla Löfven om marknadshyror införs

Tänker agera före sommaren.. Men för att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen måste partiet få stöd av något annat parti.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0