"Slopat" danstillstånd har gett mer krångel

Publicerad 19 mars 2024 kl 12.40

Lag & Rätt. Regeringen har lyft fram det slopade danstillståndet som en av sina större symbolsegrar för "friheten". Men de nya reglerna skapar enligt drabbade ännu värre byråkratiska problem än tidigare.

Dela artikeln

Tidningen Näringslivet har pratat med Karlskronakrögaren Torbjörn Jonsson, som nu står åtalad för brott mot ordningslagen efter att ha ordnat ett ungdomsdiskotek.

Anledningen är han missade att anmäla just denna danstillställning till polisen, vilket är ett krav med den nya lagstiftningen.

– Det här har blivit helt galet snett. Det har tvärtom blivit krångligare efter regeländringen, säger Torbjörn Jonsson till TN.

Nu måste han anmäla varje danskväll till polisen och tillhandahålla en omfattande säkerhetsplan.

– Det gamla danstillståndet var ändå rätt smidigt. Då betalade man 700 kronor för ett år. Idag måste man anmäla varje tillfälle till polisen och måste ändå bifoga säkerhetsplan, antalet ordningsvakter och annat. Men det är väldigt svårt att anmäla när man inte är säker på om man kommer att ha öppet eller inte just den kvällen, säger Torbjörn Jonsson.

Nu måste han anlita fyra ordningsvakter istället för tidigare två för en danskväll för upp till 250 personer.

Jonsson erkänner sitt misstag men anser inte att han begått ett brott.


Nyheter från förstasidan

M-ledamöter som trycker på fel knapp hotas med straff

Gå efter samvetet i morgon kan få ödesdigra konsekvenser. Kritisk M-ledamot drar till USA och slipper rösta ja till könsbyteslagen. 0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.