Stenkastande invandrare stormar Kroatien – kräver att få komma till "rika" länder i Västeuropa

Publicerad 25 oktober 2018 kl 16.07

Utrikes. Invandringen till Europa fortsätter. Nu försöker hundratals invandrare från Mellanöstern och Afrika storma gränsen till Kroatien, enligt flera medier. Under året har redan 16.000 invandrare använt den vägen för att ta sig in i Europa.

Gilla artikeln på Facebook

Det är gränsen mellan Bosnien och Kroatien som nu hundratals invandrare med våld försöker storma för att ta sig in i EU.

Enligt RT har Kroatien förvandlats till den nya passage som människor från Mellanöstern och Afrika försöker använda för att nå "rikare länder" i Västeuropa. Kroatien är medlem i EU, men det är inte Bosnien.

Delar av invandringsvågen är aggressiva och kastar sten på kravallutrustad polis, som svarar med tårgas och batongslag för att skingra "folkmassorna", som RT uttrycker det.

Under onsdagen ska hundratals invandrare ha lyckats bryta polisens avspärrningar och blockerat gränsövergången i Maljevac.

Enligt Reuters kräver invandrarna att Kroatien öppnar sina gränser, så att de kan fortsätta sin vandring till det rika Nordeuropa.

Både invandrare och poliser skadades under attacken.

Hittills i år har så många som 16.000 invandrare, de flesta från Afghanistan, Pakistan, Iran och Marocko, lyckats passera in i EU genom Bosnien, skriver Reuters. 5.000 är fortfarande kvar i landet, främst i gränsstäderna Bihac och Velika Kladusa.

Enligt nyhetsbyrån försöker "tusentals migranter och flyktingar" ta sig in i EU från Bosnien. Lyckas de inte, väntar en tuff kall vinter.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ny vänsterregering "öppnar Tysklands dörr på vid gavel"

Liberala planen för kraftigt ökad invandring. Lanserar "paradigmskifte" för ännu extremare politik när Merkel är ute ur leken.0 

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0