Arkivbild.

Stockholm vill arrangera jämställt vinter-OS 2026

Publicerad 27 januari 2017 kl 16.58
Av Mattias Albinsson

Kultur. Stockholms stad vill arrangera vinter-OS och paralympics 2026. Det skriver kommunen på sin hemsida och bifogar en utredning av satsningen. Med ett OS som fokuserar på värderingar, jämställdhet och tolerans hoppas politikerna kompensera för att staden helt saknar anläggningar för flera av de olympiska sporterna.

Dela artikeln

Duger Hammarby­backen för parallell­slalom och Flotts­brobacken för puckelpist på OS-nivå? Kanske om de byggs ut kraftigt, enligt Stockholms stads stads­ledningskontor som under fredagen publicerar en 107-sidig utredning och ytterligare flera hundra sidor bilagor om Stockholms möjligheter att arrangera vinter-OS om nio år.

Tanken är att i så stor utsträckning som möjligt använda befintliga och planerade anläggningar i Stockholm för idrotts­arrangemanget. Större alpina grenar som störtlopp, super-G, stor­slalom och kombinations­tävlingar förläggs istället till Åre medan back­hoppning och nordisk kombination hamnar på Lugnets skidstation i Falun.

13,6 miljarder kronor beräknas ett vinter-OS med Stockholm som nav kosta. Bland annat behöver Hammarby- och Flottsbro­backarna höjas rejält med hjälp av schaktmassor för att kunna användas i OS-sammanhang.

Men de bilagor som bifogats utredningen förkastar idéerna på att höja någon av de båda backarna till de 210 meters fallhöjd som krävs för att kunna använda dem för exempelvis slalom. 10,8 miljoner kubikmeter schakt­massor skulle behövas för att höja Hammarby­backen till den höjden, enligt utredningen, och skulle kräva att bostäder i Hammarby­höjden revs samt sluka hela natur­området runt backen och Hammarby IP.

"Uppfyllnad är inte möjlig inom tillgänglig tid, fyra år. Intrång på bebyggelse och natur är också en begränsande faktor", konstaterar utredarna. Båda backarna omgärdas av kultur- och natur­historiska värden som riskerar att påverkas även av mindre byggarbeten vid backarna.

Liknande slutsatser kommer utredarna fram till om backarna istället höjs till mer beskedliga 150, 135 eller 120 meter, som alltså inte duger för slalom. Man har även tittat på mer grenanpassade höjningar och konstruktioner för att åtminstone kunna använda backarna för parallell­slalom och puckelpist, något som bedöms vara genomförbart.

Stockholms brist på anläggningar där de olympiska spelen faktiskt kan genomföras hoppas man kunna kompensera med rätt värderingar, jämställdhet och tolerans.

"Stockholms metodiska och utpräglade arbete för mänskliga rättigheter, ökad tolerans och öppenhet samt individens frihet att uttrycka sin identitet som man själv vill, kan ges en framträdande plats vid ett nytt och modernt olympiskt vinterspel", skriver kommunen i sin vision för de olympiska spelen.

"Utifrån stadens målsättningar och att Sverige har ett högt internationellt anseende inom jämställdhets­området bör jämställdhets­perspektivet genomsyra planering och genomförandet av spelen", står det även i utredningen.


Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.