Den svenska polisbåten som tjänstgör i Medelhavet.

Svensk polis skickas till Medelhavet för att "rädda flyktingar"

Publicerad 26 oktober 2018 kl 17.02

Inrikes. Den redan hårt ansträngda polisen i Sverige skickar nu personal till Grekland för att "rädda flyktingar" på Medelhavet. Poliser från region Stockholm och region Väst ska bistå EU:s gränskontrollorgan Frontex med gränsövervakning och sjöräddning mellan Grekland och Turkiet, uppger polisen.se.

Gilla artikeln på Facebook

Polisen i region Stockholm och region Väst har nu skickat en båt med besättning som ihop med andra EU-länder ska arbeta med gränskontroll, gränsövervakning och sjöräddning på ön Samos.

"Ön ligger knappt två kilometer från turkiska fastlandet och är en av de viktigaste överfarterna i Grekland när flyktingar vill ta sig till Europa", skriver polisen på sin hemsida.

Uppdraget påbörjades den 1 oktober och avslutas den 31 mars 2019.

– Vi är där för att bistå de grekiska myndigheterna med gränsövervakning, sjöräddning och kontroll till havs. Påträffar vi exempelvis flyktingar på grekiskt territorium, eller andra människor i sjönöd, har vi förmågan att rädda dem, säger gruppchefen.

Anledningen till att polisen skickar fem polisanställda till Medelhavet är att Sverige och svenska myndigheter som EU-medlem har ett så kallat åtagande att bistå Frontex med teknisk utrustning och personal.

Arbetet går ut på att patrullera ett område mellan Grekland och Turkiet.

De svenska sjöpoliserna ska redan ha genomfört flera räddningsuppdrag där man påträffat allt mellan 25 till 41 så kallade "flyktingar", däribland kvinnor och barn.

– Ett starkt ögonblick var när jag under arbetet med att lasta båten med flyktingbarn mitt på havet, plötsligt stod med en tremånaders baby i famnen, säger en av poliserna i insatsen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

S bidragshöjning får underklassen skaffa barn istället för arbete

Stor svensk studie bekräftar fördomar.. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0