Slaget om kontanterna

Svenska banker inte drabbade när européer tömmer sina bankkonton

Publicerad 6 maj 2023 kl 10.18

Ekonomi. De svenska bankernas hårda tvångsåtgärder för att införa ett kontantfritt samhälle har gett resultat. Svenskarna tvingas nämligen ha kvar sina besparingar på bankkonto medan Europas bankkunder nu tar ut sina medel från kontinentens banker.

Dela artikeln

I Storbritannien har behållningen på bankkonton i flera banker fallit med över 10 procent till följd av att sparare tar ut sina pengar i kontanter, rapporterar Reuters.

I Tyskland uppger Bundesbank att behållningen sjunkit med 8 procent sedan 2022, inte minst till följd av oron för en konkurs hos Deutsche Bank.

I Sverige däremot, rapporterar SCB, väljer svenskarna fortsatt att låna ut pengar till sina banker i oförminskad omfattning.

Runt 2.500 miljarder ligger konstant på svenska bankkonton, kanske därför att den som tar ut pengar i kontanter inte kan vara säker på att få sätta in pengarna igen. Eller ens att få köpa något av större värde för dem.

Svenska banker har hänvisat till regler om "penningtvätt och terrorfinansiering" för att i praktiken avskaffa kontanterna i landet. Men samtidigt tjänar sektorn nu stora pengar på att folk i praktiken inte kan ta ut sina medel, samtidigt som utlåningsräntorna stiger och bankernas insättningsräntor förblir låga.


Nyheter från förstasidan

M-ledamöter som trycker på fel knapp hotas med straff

Gå efter samvetet i morgon kan få ödesdigra konsekvenser. Kritisk M-ledamot drar till USA och slipper rösta ja till könsbyteslagen. 0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.