Sverigebilden

Svenska pass får allt lägre status

Publicerad 19 november 2021 kl 07.46

Utrikes. År 2016 hade svenska medborgarskap näst högst status i världen efter Tyskland, enligt flygbranschens organisation IATA:s index. Fem år senare har Sverige rasat till elfte plats.

Gilla artikeln på Facebook

Mellan 2006 och 2015 låg Sverige konstant i toppen på IATA:s passindex Henley, som visar hur många länder ett pass från ett visst land medför rätt att resa visumfritt till.

Tillsammans med vissa andra västeuropeiska länder som Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg och Spanien hade Sverige behållit sin stabila position i den absoluta toppen i över tio år. Men efter asylkaoset 2015 hände något.

Numera är det pass från Japan och Singapore som ensamt har högst status. Medborgare i dessa länder kan resa till 193 respektive 192 av världens länder utan visum.

Även om svenska pass fortfarande ger rätt till visumfri inresa i många länder – 188 år 2021 närmare bestämt – så är utvecklingen tydlig: Sverige är på väg nedåt. Och det beror till stor del på invandringen.

Syrien återinförde visumkrav mot specifikt svenska medborgare 2017, efter att flera IS-terrorister rest till landet på svenska pass. I Afghanistan införde den amerikanska marionett­regeringen visumkrav för svenska medborgare 2018, i samband med att Sverige tvingade landet att ta emot utvisade kriminella afghaner.

Andra begränsningar beror på konflikter och försvårade internationella relationer. I Ukraina kan svenska medborgare, till skillnad från exempelvis ryska, inte längre ta sig till Donbass-området utan ett visum utfärdat av de ryskspråkiga rebellerna där. Och om man ändå får ett sådant visum och tar sig dit så hotas man av långa fängelsestraff i resten av Ukraina.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0 

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0