Framtidens skola i Sverige? Arkivbild.

Svenska skolor skärper säkerheten – fjärdedel har patrullerande väktare

Publicerad 12 april 2018 kl 12.17

Inrikes. Sju av tio kommuner i Sverige har höjt säkerheten kring sina skolor de senaste åren. Det visar en enkätundersökning från Dagens Samhälle. En del skolor har nu alltid väktare på plats, skriver tidningen.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt undersökningen har över 70 procent av kommunerna höjt säkerheten runt sina grund- och gymnasieskolor de senaste åren.

Detta gäller även alla fem stora privata skolkoncerner som svarat.

20 kommuner som ännu inte satt in några säkerhetsåtgärder kommer nu också göra det, uppger de i enkäten.

Dessutom planerar hälften av alla skolor höja säkerheten ytterligare.

Orsakerna till att skolorna höjer säkerheten så kraftigt är sådant som hot om skjutningar, våld mot lärare, anlagda bränder, stölder, hotfulla föräldrar, drogförsäljning och misstankar om vapen, skriver DS.

Enkäten visar bland annat att 61 procent av skolorna vidtagit åtgärder som att sätta in passerkort eller kodlås, 39 procent har kameraövervakning, 33 procent registrerar sina besökare, 27 procent har satt in väktare, 10 procent har satt upp säkerhetsstängsel kring skolgården och 8 procent har nu id-kort för samtliga elever.

På den största privata koncernen Academedia utbildas hela personalen i att hantera ett så kallat våldsamt angrepp.

I Kristianstad, där det finns tydliga problem på skolorna, byggs nu tre nya skolor alla med ett begränsat antal ingångar.

– Förr var det självklart att föräldrar skulle kunna komma när de ville och vara med på lektioner, men nu kan vi inte låta människor ta sig in i verksamheten hur som helst, säger Håkan Nilsson, planeringschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Kristianstad, till Dagens Samhälle.

Enligt honom förekommer det att personalen hotas av elevers släktingar. Att skolpersonal hotas av föräldrar uppger flera kommuner.

Ove Johansson, tillförordnad chef för utbildningsförvaltningen i Trollhättan, tror att alla nybyggda skolor i framtiden kommer ha ett fåtal antal ingångar som i princip alltid är låsta.

"Något har gått riktigt fel i vårt samhälle när var fjärde skola behöver ha patrullerande väktare för att garantera elevernas trygghet", skriver Sverigedemokraterna i ett inlägg i sociala medier.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0