Det rör sig om en total ökning med ett halvt kilo per person jämfört med 2015 i slaktvikt. Köttätandet ökar enligt Jordbruksverket trots en stark trend mot mer vegetarisk mat, och en "växande kännedom" hos konsumenter att minskad köttkonsumtion är "mer hållbar".
De senaste tre åren har förbrukningen av griskött minskat med totalt 3 kilo medan förbrukningen av matfågel ökat med totalt 3,3 kilo per person. Denna omfördelning kan bero på ett ökat hälsofokus, och en rekommendation i Livsmedelsverkets kostråd att inte äta mer än 500 gram rött kött och charkprodukter per vecka.
Den tilltagande så kallade klimatdebatten kan enligt Jordbruksverket också ha gynnat konsumtionen av matfågel och ägg, då produktionen av dessa livsmedel ska ha "en lägre belastning på klimatet" än framför allt nöt- och lammkött men även griskött. Förbrukningen av nötkött har minskat de senaste åren, om än med bara några hekto, medan förbrukningen av lammkött samtidigt stigit i ungefär motsvarande utsträckning.
Det är dock inte bara ett ökat fokus på så kallad hållbarhet som ligger bakom de senast årens förändring av vår konsumtion av kött och ägg, utan även mattrender, produktutveckling och konsumentpriser är faktorer som bidrar, konstaterar Jordbruksverket.