Pressbild: GU

"Idéer om svenskhet rasistiska fantasier"

Publicerad 3 april 2012 kl 06.08

Kulturnyheter.I en ny artikelserie i SvD får inflytelserika kulturmarxister spekulera i vad svenskhet innebär. Slutsatsen blir, inte helt oväntat, att någon svenskhet inte existerar. Men ibland existerar den och då är den rasistisk mot invandrare.

Gilla artikeln på Facebook

–? Svenskheten blir aldrig mer än en föreställning om en gemenskap. Det intressanta är att försöka förstå hur en sådan idé skapas och används i olika sammanhang. Fantasierna kan vara hur grundlösa som helst men de blir ändå dominerande för hur vi organiserar våra liv, säger den postkoloniala idéhistorikern Michael Azar till SvD.

Synd om invandrare
Den 41-åriga skattefinansierade invandrarakademikern hävdar istället att "fantasin" om svenskhet bygger på att svenskar, som egentligen inte existerar, bygger upp rasistiska motbilder av invandrare och kräver att andra ska anpassa sig till svenska värderingar, som alltså egentligen inte heller existerar.

Den andra personen som får komma till tals i SvD-journalisten Karin Elfvings artikel är Catrin Lundström, docent i sociologi och forskare inom kritiska vithetsstudier, en akademisk inriktning som behandlar vithet och gemenskap mellan vita som en rasistisk och förtryckande social konstruktion.

Lundström, som bland annat har skrivit om hur rasistiska svenskar är mot latinamerikanska invandrarkvinnor, beklagar att svenskar gjort så små "framsteg" att de fortfarande envisas med att identifiera sig mer med vita amerikaner än med afrikaner.

–? Så länge skillnaden mellan ett svenskt och ett somaliskt pass är så otroligt viktig för möjligheterna på den globala arenan kommer också nationstillhörigheten att spela roll för hur människor betraktas, säger Lundström till SvD.

Catrin Lundström arbetar just nu med ett forskningsprojekt där hon undersöker svenska kvinnor som flyttar utomlands, eller, som hon själv beskriver det, "analyserar rasifierade genuskonstruktioner av migrerande kroppar".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

M efter Reinfeldt

Från öppna hjärtan till bidragstak. Riksdagsmannen berättar för Fria Tider Plus om Moderaternas långa och svåra väg tillbaka till verkligheten.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Kulturnyheter

Krav på att Trump digitalt raderas från Ensam hemma

Efter Twitter-avstängningen.. Föreslår digital bortretuschering av presidenten.0 

Här är Sveriges fulaste byggnad någonsin

Arkitekturskolan "klar vinnare".. "Har tagit fasta på vad människor finner trivsamt och vackert för att sedan göra precis tvärtom."0 

Vetenskap

Rymdbolag satte nytt satellitrekord. 143 satelliter skickades upp på en och samma raket.0 

Forskare kräver omedelbart 5G-stopp: "Kan skada hälsan". Tunga kravet – efter cancerlarmen.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0 

"N***rtårtan" i topp när SVT summerar tiotalets största kulturdebatter. Lena Adelsohn Liljeroth (M) satte kniven i blackface-tårta 2012.0