Pressbild: GU

"Idéer om svenskhet rasistiska fantasier"

Publicerad 3 april 2012 kl 06.08

Kulturnyheter.I en ny artikelserie i SvD får inflytelserika kulturmarxister spekulera i vad svenskhet innebär. Slutsatsen blir, inte helt oväntat, att någon svenskhet inte existerar. Men ibland existerar den och då är den rasistisk mot invandrare.

Gilla artikeln på Facebook

–? Svenskheten blir aldrig mer än en föreställning om en gemenskap. Det intressanta är att försöka förstå hur en sådan idé skapas och används i olika sammanhang. Fantasierna kan vara hur grundlösa som helst men de blir ändå dominerande för hur vi organiserar våra liv, säger den postkoloniala idéhistorikern Michael Azar till SvD.

Synd om invandrare
Den 41-åriga skattefinansierade invandrarakademikern hävdar istället att "fantasin" om svenskhet bygger på att svenskar, som egentligen inte existerar, bygger upp rasistiska motbilder av invandrare och kräver att andra ska anpassa sig till svenska värderingar, som alltså egentligen inte heller existerar.

Den andra personen som får komma till tals i SvD-journalisten Karin Elfvings artikel är Catrin Lundström, docent i sociologi och forskare inom kritiska vithetsstudier, en akademisk inriktning som behandlar vithet och gemenskap mellan vita som en rasistisk och förtryckande social konstruktion.

Lundström, som bland annat har skrivit om hur rasistiska svenskar är mot latinamerikanska invandrarkvinnor, beklagar att svenskar gjort så små "framsteg" att de fortfarande envisas med att identifiera sig mer med vita amerikaner än med afrikaner.

–? Så länge skillnaden mellan ett svenskt och ett somaliskt pass är så otroligt viktig för möjligheterna på den globala arenan kommer också nationstillhörigheten att spela roll för hur människor betraktas, säger Lundström till SvD.

Catrin Lundström arbetar just nu med ett forskningsprojekt där hon undersöker svenska kvinnor som flyttar utomlands, eller, som hon själv beskriver det, "analyserar rasifierade genuskonstruktioner av migrerande kroppar".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

"Mirakel" krävs för att rädda Löfven

I princip klart att regeringen faller. Nu jobbar han helg för att hinna bevilja bidrag till alla viktiga särintressen innan befogenheterna avskaffas på måndag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Kulturnyheter

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you"

Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.. "Jag kommer inte att delta i den här skiten, Zuckerberg."0 

"Så där håller man inte ett spädbarn." Ilskan mot modellen Emily Ratajkowski, 30. 0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0 

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0