Sverige dömer Google för uthängning av privatpersoner

Publicerad 26 november 2020 kl 10.08

Inrikes. Google ska betala en sanktionsavgift på 52 miljoner kronor på grund av IT-jättens underlåtenhet att ta bort sökträffar med personuppgifter från sina sökresultat utan onödigt dröjsmål. Det har förvaltningsrätten i Stockholm beslutat på måndagen.

Gilla artikeln på Facebook

Google bryter enligt förvaltningsrätten mot GDPR-förordningen om hur man ska behandla personuppgifter när en person vill få en sökträff om sig själv borttagen.

Google har som rutin att informera webbansvariga när en sökträff har tagits bort från listan över sökresultat i enlighet med ”rätten att bli bortglömd”. Förvaltningsrätten har i en dom funnit att detta inte är tillåtet enligt dataskyddsförordningen.

Rätten att bli bortglömd innebär att en enskild person har rätt att få en eller flera länkar till webbsidor med personuppgifter raderade från den lista över sökresultat som visas vid en sökning på personens namn.

Google anser att informationen är nödvändig och att sökmotorn bara utövar sin "grundläggande yttrandefrihet" när den sprider informationen.

Domstolen har däremot bedömt att Googles rutin att regelmässigt skicka information till webbansvariga utgör en behandling av personuppgifter som inte är förenlig med det ändamål för vilket uppgifterna ursprungligen samlades in, och att det inte heller finns någon rättslig grund för behandlingen.

– Domstolen har funnit att Googles rutiner kring begäranden att ta bort sökträffar strider mot dataskyddsförordningen, säger lagmannen Stefan Holgersson i ett uttalande.

Förvaltningsrätten beslutar nu att sanktionsavgiften ska bli 52 miljoner kr, vilket är något mindre än de 75 miljoner som Datainspektionen tidigare beslutat om.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Polen: Ska vara olagligt att göra som Twitter

Fördömer blockeringen av Donald Trump. Polens nya lagstiftning stoppar godtycklig censur av oliktänkande.0 

Ekonominyheter

Facebook och Twitter förlorar miljarder

Marknaden orolig för hur plattformarna kommer klara sig.. Donald Trumps 89 miljoner följare stod för 40 procent av trafiken på Twitter.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

"N***rtårtan" i topp när SVT summerar tiotalets största kulturdebatter. Lena Adelsohn Liljeroth (M) satte kniven i blackface-tårta 2012.0