Foto: Freedom House

Sverige har världens friaste press

Publicerad 3 maj 2012 kl 09.54

Inrikes.Sverige har den friaste pressen i hela världen, hävdar den USA-baserade neokonservativa tankesmedjan Freedom House i sin årliga rapport. Sverige är bäst varje år enligt organisationen.

Gilla artikeln på Facebook

Den neokonservativa tankesmedjan, vars rapport kan läsas här, har jämfört 197 länder totalt och kommit fram till att Finland, Norge och Sverige har den friaste pressen i hela världen.

Ryssland hamnar på 172:e plats i undersökningen. Men chefen för landets råd för mänskliga rättigheter, Michail Fedotov, håller inte med Freedom House.

- Under den senaste tiden har situationen inom detta område blivit så mycket bättre att det är direkt oseriöst att sätta Ryssland på 172:e plats, sade han.

Michail Fedotov påpekade också att man skärpt straffet för att sabotera lagligt journalistiskt arbete till sex års fängelse.

Samtidigt har den svenska regeringen tillsatt en utredning för att strypa finansieringen av tidningar som anses stå för långt till höger eller vänster om regeringens egen politiska uppfattning.

I Sverige saknas också straffbestämmelser mot att sabotera lagligt journalistiskt arbete. Det utnyttjas av den vänsterextrema underrättelsetjänsten Expo, som finansieras av regeringen, som arbetar stenhårt på att sabotera den oppositionella pressens möjligheter att ta in annonsörer. Företagare som annonserat på såväl Fria Tider som dåvarande Politiskt Inkorrekt har blivit kontaktade av vänsterextrema Expo.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Fas 2-testad medicin lurar covid-19 angripa fejkceller

KI-studie ger lovande resultat.. Ett redan testat läkemedel ska nu prövas skarpt mot covid-19.0 

Våldtog man med kofot och klippte av hans tår

"Låg bland sopsäckar.". Norrländska duon fotade när offret led.0 Plus

Tredje världen dominerade i mars. Så här mycket outbildad "arbetskraft" importerade Migrationsverket under månaden.0 Plus

Vetenskap

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Klimatresa med svensk isbrytare ställs in. Rädsla för smittspridning ombord.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0