Pressbild: Hägglunds/BAE Systems

Sverige största vapenexportören i världen

Publicerad 11 mars 2012 kl 21.59

Inrikes.Sverige ökar vapenexporten och är nu det land i världen som har den största vapenförsäljningen till utlandet per capita. Räknat i absoluta tal är dock Indien den största exportnationen, visar en studie från det svenska statliga fredsforskningsinstitutet SIPRI.

Gilla artikeln på Facebook

Under åren 2006-2010 bestod köparna främst av länder som bytte ut gammalt militärmateriel. Bland de som importerade mest fanns Förenade arabemiraten, Israel, Egypten och Algeriet. Israel toppade också förra årets lista över vapenexport per capita, men har nu alltså blivit ersatta av Sverige.

Enligt SIPRI väntas främst Marocko och Saudiarabien öka sina inköp av vapen de kommande åren. Sverige exporterar vapen till båda länderna, men hur mycket som är budgeterat för Sveriges del är okänt.

Totalt svarar Sverige för två procent av världens totala vapenhandel, vilket gör det lilla landet till världens tionde största vapentillverkare räknat i absoluta tal.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Ensamkommande flyktingbarn

Bisarra förklaringen. "Mamma glömde bort när jag var född."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lamotte bjuder in Aschberg till invandrargetto

Bråket mellan profilerna fortsätter. "Vore bra om du följde med och fick se med egna ögon vad som pågår i Sverige."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.