Känner du igen dem?

SVT censurerar bild när polisen ber om hjälp att få fast invandrare – "Helt bisarrt"

Publicerad 24 januari 2019 kl 18.02

Inrikes. Statliga SVT väljer att censurera en övervakningsbild som polisen publicerat för att få fast ett par invandrare som är misstänkta för hänsynslösa brott mot äldre svenskar. Enligt SVT vore det inte "etiskt" att hjälpa polisen.

Dela artikeln

© Polisen

Så här ser männen egentligen ut.

Under torsdagen släppte polisen bilder från en övervakningsfilm för att få tag på två invandrare misstänkta för bedrägeri och egenmäktigt förfarande mot en 90-årig kvinna i Jönköping.

Polisen har släppt en helt ocensurerad bild på männen, där deras ansikten syns tydligt.

Det hela ska ha utspelat sig i kassakön till Hemköp på Barnarpsgatan i Jönköping klockan 10.24 den 28 september.

Där skulle en 90-årig kvinna betala sina matvaror. Men bakom henne stod det två män som kort därefter skulle ha tillgång till både hennes bankkort och hennes personliga kod.

"På butikens övervakningsfilm syns tydligt hur en av dem distraherar kassapersonalen, medan den andre positionerar sig så att han kan se koden som den 90-åriga målsäganden knappar in", skriver polisen.

– Efter det lämnade alla inblandade butiken. Hur de sedan lyckades ta hennes kort är lite oklart, men ganska exakt 40 minuter senare användes kvinnans kort för att ta ut 19 000 kronor i en bankautomat. Därefter försökte man också göra köp på Willys samt på Elgiganten i Jönköping, men de köpen gick inte igenom, säger Bonnie Stigsdotter från brottssamordningen region öst på polisens hemsida.

Enligt polisen finns det ett 10-tal liknande ärenden fördelade över region Syd, Väst och Öst. Tillvägagångssättet ska vara detsamma, att man riktar in sig på äldre människor. Övervakningsfilmer visar att det kan röra sig om samma gärningsmän i åtminstone flera av fallen.

"Känner du igen personerna på filmen? Kontakta polisen på 114 14", skriver polisen.se uttryckligen.

Man vad gör då statliga SVT när man skriver om polisens efterlysning? Jo, man censurerar, så att männens utseende försvinner och polisen inte får någon hjälp. Detta trots att man redan i rubriken påpekar att polisen har släppt en övervakningsbild, uppenbarligen för att få tag på männen. SVT skriver i artikeln att det vore oetiskt, att det skulle bryta mot "SVT:s etiska regler" att släppa bild på personer som inte är dömda för brotten, även om bilden alltså redan ligger på polisens hemsida.

Frilansjournalisten Joakim Lamotte rasar mot SVT:s agerande. "Helt bisarrt", kallar han den statliga censuren på sin Facebook.

– De är efterlysta av polisen för att ha gett sig på flera äldre personer helt besinningslöst. Men SVT väljer ändå att inte visa deras ansikten. När man ser sånt här, kan man fråga sig om SVT är på offrens sida eller de kriminellas. Detta är helt obegripligt. Jag begriper ingenting. Detta är så pinsamt att jag inte finner ord för det. Herregud, säger han.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hyllades i media som "charmig, vänlig ung man". Domaren trodde han läst fel: "Hur kan något sådant inträffa?"0 Plus

Mer från Inrikes

S kräver besked om Jas Gripen till Ukraina

Sätter press på regeringen.. Kräver att Zelenskyj får ett konkret besked före midsommar.0 

Svenska kvinnan fortfarande drottning i köket

Nya mätningen.. Bara 4 procent uppger att deras partner bestämmer vad det blir för middag.0 

Vetenskap

Färre unga vuxna får antidepressiva. Avbrott i kraftiga ökningen.0 

Tecken på atmosfär runt jordlik planet. Upptäckten med James Webb-teleskopet.0 

Kultur

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0 

Staten bytte deras kön – sen blev de vuxna och ångrade sig. Skakande reportage om ”transvården”.0