Trump mäklar fred i Mellanöstern

Publicerad 15 augusti 2020 kl 06.47

Utrikes. USA:s president Donald Trump har förhandlat fram ett fredsavtal mellan Israel och Förenade arabemiraten. Det skriver Vita huset på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Förenade arabemiraten blir därmed det tredje arablandet att erkänna Israel. Egypten gick med på att erkänna Israel i och med fredsavtalet 1979 och Jordanien följde efter 1994. Sedan dess har inga fler arabländer velat erkänna staten Israels rätt att existera.

Fram till nu har det inte varit möjligt för israeliska medborgare att besöka Förenade arabemiraten och länderna har saknat diplomatiska förbindelser. Nu ska dock de båda öppna ambassader i varandras länder och en direkt flyglinje öppnas mellan Israel och Förenade arabemiraten. Bland annat så att araber ska kunna resa till Jerusalem för att be i al-Aqsamoskén.

"Detta historiska genombrott är det viktigaste steget mot fred i Mellanöstern på över 25 år", skriver Vita huset i pressmeddelandet. Fredsavtalet, som meddelades sent på torsdagen, har kommit till stånd eftersom Trump är "expert" på att sluta avtal, heter det vidare.

BBC skriver att fredsavtalet kommer som en "överraskning", inte ens de palestinska ledarna var beredda på det, och den palestinske ambassadören i Förenade arabemiraten kallades hem i protest. Avtalet innehåller emellertid israeliska eftergifter, bland annat har regeringen i Israel gått med på att skrinlägga planer på annektering av ockuperad palestinsk mark. Och Trump hoppas att avtalet kommer leda till att fler arabländer följer efter.

– Nu när isen är bruten förväntar jag mig att fler arabiska och muslimska länder kommer att följa efter Förenade arabemiraten, säger han.

New York Post-kolumnisten Michael Goodwin skriver att "de vanliga kritikerna", demokrater, de flesta europeiska regeringar samt FN-demokrater, anklagat Trump för att föra en felaktig Mellanösternpolitik som snarare hotat leda till krig i regionen. Han menar att kritikerna haft fel och att den politik föregångaren Barack Obama förde, och som vänsterliberaler förespråkar, "endast gett negativa resultat".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0