Två års fängelse för tre tårgaspistoler

Publicerad 27 oktober 2021 kl 18.09

Lag & Rätt. En man dömdes av tingsrätten till två års fängelse för att ha försökt smuggla in tre tårgaspistoler och vissa andra olovliga föremål i Sverige. Högsta domstolen slår nu fast att gärningen ska bedömas som grov vapensmuggling.

Gilla artikeln på Facebook

Vid bedömningen av om en vapensmuggling är grov har vapnens antal, deras beskaffenhet och om gärningen varit ett led i en större verksamhet betydelse. Därutöver ska beaktas om gärningen annars varit av särskilt farlig art.

Högsta domstolen kom fram till att en gärning som innebär att tårgasvapen förs in i landet ofta kan bedömas vara av särskilt farlig art, när syftet varit att vapnen ska överlåtas till eller användas av kriminella grupperingar eller när det har funnits en uppenbar risk för sådan överlåtelse eller användning. I den slutliga bedömningen ska enligt HD andra omständigheter, såsom antalet vapen, vägas in.

Domstolen konstaterade att ett tårgasvapen i sitt ursprungsskick visserligen är mindre farligt än skjutvapen i allmänhet, men inte helt ofarligt. Än viktigare är enligt domstolen att tårgasvapen lätt kan modifieras för utskjutning av skarpa patroner och att det är vanligt att modifierade vapen används av kriminella grupperingar. Förekomsten av sådana vapen kan därför innebära en betydande samhällsfara.

– Ungefär en tredjedel av de enhandsvapen som kommer in till oss är modifierade start- och tårgasvapen, sade Anders Nilsson, vapenundersökare på polisens nationella forensiska centrum under HD-förhandlingen, rapporterar SVT Nyheter.

Slutsatsen i det aktuella fallet var att den åtalade mannens relation till organiserad brottslighet och omständigheterna vid införseln innebar att det fanns en uppenbar risk för att de tre tårgaspistolerna skulle överlåtas till eller användas av kriminella grupperingar. Gärningen ansågs ha varit av särskilt farlig art och bedömdes som grov vapensmuggling.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Lag & Rätt

Övergrepp på nätet klassas som våldtäkt mot barn

HD:s beslut.. Övergrepp via internat innebar lika allvarliga kränkningar som samlag, enligt domstolen.0 

"Spelade med" när han ville ha sex – får 85.000 kr för "omedvetet oaktsam våldtäkt"

HD ska pröva fallet.. Enligt hovrätten ska kvinnan ha 85.000 kr eftersom mannen varit "omedvetet oaktsam" till huruvida avsugningen var frivillig.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0 

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0