Diazcreativephotography/CC-BY-NC-ND

Tyskland återkräver guldreserv från USA

Publicerad 23 oktober 2012 kl 00.29

Ekonomi.Tyskland har den näst största guldreserven i världen, nästan 3 400 ton. Förmodligen i alla fall. Eftersom lagren aldrig har kontrollerats för äkthet och vikt. Nu har den tyska författningsdomstolen beslutat att Bundesbank ska undersöka Tysklands guldreserver utomlands på regelbunden basis. Och på tre års tid planerar den tyska centralbanken att ta hem 150 ton guld från Federal Reserve i New York, skriver tyska Der Spiegel.

Gilla artikeln på Facebook

Den tyska centralbankens guldreserv förvaras i valv i Frankfurt, New York, Paris och London. Men än så länge har lagren inte kontrollerats, och konspirationsteorier har länge florerat om att amerikanska Fort Knox, där USA förvarar majoriteten av sin egen och andra länders guldreserver, i själva verket har plundrats på guld.

Den tyska författningsdomstolen har nu beslutat att Bundesbank ska kräva en regelbunden inspektion och inventering av de stora guldreserver som Tyskland förvarar utomlands.

Domstolen anser att Bundesbank ska förhandla med tre utländska centralbanker om att få rätt att göra en egen fysisk inventering av lagren. Enligt en rapport har Bundesbank redan börjat arbeta enligt denna rekommendation.

Den tyska centralbanken beslutade också att ta hem 50 ton vardera under tre år från den amerikanska centralbanken Federal Reserves guldreserv i New York till Tyskland för att låta guldet genomgå en grundlig undersökning hemma i Berlin.

I en rapport från den tyska riksrevisionen till parlamentets budgetkommitté är flera punkter maskerade. Enligt Der Spiegel kan man inte utläsa hur mycket guld som finns i varje utländsk centralbank.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Gatukök i Solna söndersprängt

Totalförstört. Bomben spred fragment över ett stort område.0 

Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Ekonomi

Skatt på grus och sten ska fördyra byggandet

Regeringen inför ny avgift för att "rädda klimatet".. Nya skatter ska rädda bostadspriserna och fördyra byggandet.0 

S bidragshöjning får underklassen skaffa barn istället för arbete

Stor svensk studie bekräftar fördomar.. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Sidor

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0