Foto: Martin Fisch/CC-BY-SA

Tyskland har större handelsöverskott än Kina

Publicerad 28 augusti 2012 kl 17.00

Ekonomi.Tyskland exporterar mer varor i förhållande till sin import än något annat land i världen, visar nya siffror från Bundesbank. Under det första halvåret 2012 exporterade Tyskland mer varor till Kina än vad man importerade från samma land. Enligt den moderna liberala ideologin är emellertid handelsöverskott någonting negativt - och därför får nu Tyskland skarp kritik från flera framstående ekonomer.

Gilla artikeln på Facebook

Att spara och producera ses inte som någonting positivt av moderna liberala ekonomer, som istället vill att västvärlden lånar och konsumerar. Ekonomerna använder därför olika icke-falsifierbara teoretiska modeller som förklarar att en stark ekonomi i själva verket är en svag ekonomi och att allt utom lånefinansierad masskonsumtion är ett tecken på nära förestående kris. Så här låter det till exempel i tyskspråkiga Financial Times när tidningen rapporterar om det tyska handelsöverskottet:

"Eftersom den tyska inhemska efterfrågan är svag, ökar det tyska handelsöverskottet dramatiskt i år. Detta har allvarliga konsekvenser: Experter bedömer att det är finanskrisen som har orsakat obalansen".

Raderna är skrivna av den ansedde tyske ekonomijournalisten Mathias Ohanian som med ordet "obalansen" helt enkelt menar "överskottet".

Foto: Dennis Jarvis/CC-BY-SA Made in Germany: När Sverige avvecklade sin varvs­industri på 1970-talet storsatsade Tyskland på samma bransch. Här en modern lyxjakt tillverkad av Lürssen Werft i Bremen.

Nyliberaler kräver planekonomi
Tysklands handelsöverskott har fortsatt att öka starkt under hela 2012. Räknat i amerikanska dollar väntas landets bytesbalans visa ett större överskott i år än något annat land i världen, enligt beräkningar från München Ifo Institute. Även den mycket starka kinesiska ekonomin uppvisar nu ett mindre överskott än Tysklands, och för första gången på ett kvarts sekel exporterade Tyskland mer varor till Kina än vad man importerade därifrån.

– Det grundläggande problemet har inte förändrats: Den tyska inhemska efterfrågan är för svag, säger Peter Bofinger, en nyliberal medlem av det tyska finanspolitiska rådet.

Många av dagens ekonomer ser makroekonomiska obalanser som en central orsak till den globala finanskrisen. I synnerhet irriteras liberalerna av överskotten i Tyskland och Kina. En stor export från ett land motsvaras alltid av en lika stor import i andra länder, vilket skapar lånebehov hos länder med negativ bytesbalans, som till exempel USA. Detta får till följd att framför allt USA lånar friskt för att kunna fortsätta importera, vilket har lett till en skenande statsskuld. Liberala ekonomer strävar därför efter att få politiker i andra länder att införa hårdare regler för att tvinga fram skuldsättning och konsumtion även utanför USA, och för att sätta käppar i hjulet för den fria konkurrensen.

Foto: Roger Wollstadt/CC-BY-SA Historiska nivåer: Inte sedan 1988 har Tyskland haft ett handelsöverskott gentemot Kina. Bild från Vereinigte Deutsche Metallwerke i Duisburg, Västtyskland, år 1960.

"De nya siffrorna ökar risken att Tyskland ska få ännu hårdare internationell kritik", skriver Financial Times i sin artikel.

Den Internationella valutafonden (IMF) och OECD har redan fördömt det tyska handelsöverskottet. Även EU-kommissionen har sagt sig vara "oroad" över utvecklingen.

Överskottet: 210 miljarder dollar
Enligt officiella beräkningar bör det tyska överskottet i bytesbalansen stiga till 210 miljarder dollar under 2012. Varken Kina, Japan eller de oljeexporterande länderna – som också exporterar mer än de importerar – kommer i närheten av det tyska handelsöverskottet. Trenddata från Bundesbank bekräftar att det tyska överskottet steg till 77 miljarder euro, eller cirka 105 miljarder dollar, under första halvåret 2012, vilket är 16 procent mer än förra året. Totalt under 2012 väntas Tyskland få ett överskott på ungefär 210 miljarder dollar.

Samtidigt uppvisar den kinesiska ekonomin allt mindre överskott. Bytesbalansen förväntas visa ett positivt resultat på 203 miljarder dollar under 2012 och blir därmed bara hälften så stor som under rekordåret 2008. Gentemot Kina uppnår Tyskland för första gången sedan 1988 ett bilateralt handelsöverskott enligt Bundesbanks data. Dessutom var handelsbalansen under mars månad positiv för Tysklands del.

Tyskar köper upp Kina
Kina fortsätter att locka till sig utländskt kapital och det gjordes stora tyska investeringar i landet under 2012. Men framförallt exporterar Tyskland mer kapitalvaror till Nordostasien och Fjärran Östern, samtidigt som man importerar allt mindre därifrån.

Mellan januari och maj 2012 sköt varuexporten till Kina i höjden och ökade med 5,8 procent på årsbasis. Detta är en av orsakerna till att tyska investeringar i Kina befinner sig på en hög nivå, uppger Gregor Eder, Asienexpert, till Financial Times.

– Det gynnar Tyskland, särskilt när det gäller import av kapitalvaror, säger han.

Samtidigt minskar importen från Kina, främst på grund av den kinesiska valutans värde som har stigit mot euron med över 17 procent under det senaste året.

– Stigande löner och ökade rättigheter för arbetare i Kina gör att landet är på väg att förlora sin status som låglöneland, säger Christina Otte, Kinaexpert vid den tyska utrikeshandelsagenten GTAI, till Financial Times.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.