Ungern och invandringen

Ungern ställer in tågtrafiken för att stoppa invandringen

Publicerad 1 september 2015 kl 11.00

Utrikes. Kaos bröt under tisdagen ut i Ungerns huvudstad Budapest efter att myndigheterna, i ett desperat försök att stoppa flödet av invandrare från tredje världen, stängt av tågtrafiken.

Gilla artikeln på Facebook

Tiotusentals illegala invandrare har den senaste tiden vällt in i Ungern, lockade av de generösa asylvillkor och bidrag som länder som Tyskland, Storbritannien och inte minst Sverige erbjuder.

Ungern är nämligen medlem i Schengensamarbetet och om man som invandrare väl lyckats ta sig in i Ungern ligger vägen fri att ta sig vidare till valfritt annat Schengenland, till exempel Sverige.

Vid Keletistationen, Budapests centralstation, har de senaste dagarna kaoset tilltagit sedan tusentals invandrare från tredje världen slagit läger på och runt stationen. Från stationen försöker invandrarna, om de kan, ta sig ombord på tåg för vidare transport till andra länder i EU, något som de ungerska myndigheterna alltså vill förhindra.

Därför kände sig myndigheterna tvingade att under tisdagen, i en desperat åtgärd, stänga av all tågtrafik till och från stationen. Enligt ett meddelande som ropades ut från högtalare på stationen är det oklart när stationen kommer att kunna öppna igen, rapporterar AP.

Bråk bröt under förmiddagen ut mellan polis och arga araber som belägrar Keletistationen, polisen försökte nämligen mota bort dem och förklara att man inte får bygga läger på stationen.

Ungern och andra nyare EU-länder har den senaste tiden fått skarp kritik från EU:s västländer, både för att man är hårdhänta mot invandrarna och försöker stoppa dem vid gränsen och för att man låter dem resa vidare till länder som exempelvis Tyskland. Enligt Dublinförordningen ska nämligen en asylsökares asylskäl prövas i det första EU-land som asylsökaren anländer till.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Heilande S-minister i blåsväder

Ida Karkiainens vit makt-fester avslöjas av Nyheter Idag. "Har jag gjort det så är det ett försök att ironisera."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0