"Klimathotet"
Michael Mann vägrade lägga fram data som kunde motbevisa påståendet att hans hockeyklubbskurva var ett medvetet bedrägeri.

Upphöjd "klimatbluffare" förlorar förtalsmål

Publicerad 28 augusti 2019 kl 12.02

Vetenskap. Den kanadensiske klimatologen Michael Mann, känd för sin kontroversiella "hockey­klubbs­kurva" som påstås visa kraftiga klimatförändringar, anklagades för att vara en bedragare av en kollega. Men efter att ha stämt kollegan för förtal förlorar Mann nu målet och tvingas betala de omfattande rättegångskostnaderna – eftersom han vägrade visa hur han hade kommit fram till den omstridda kurvan.

Dela artikeln

© TNT

Michael Mann och Tim Ball ger helt olika svar om de påstådda klimatförändringarna. (Klicka för större bild.)

Michael Manns idag motbevisade klimatmodell från 1998 brukar kallas "hockeyklubbskurvan" och visar en värmekurva som går rakt uppåt. Den anses också ligga till grund för mycket av dagens klimatalarmism.

Kurvan användes bland annat flitigt av FN:s klimatpanel och i Al Gores film "An Inconvenient Truth" från 2006 för att stärka teorin om att vi står inför en nära förestående klimatkatastrof.

Modellen visar sig dock bygga på en kurva som startar i lilla istiden och inte i den betydligt varmare medeltiden. Den har därför anklagats för att vara helt missvisande då klimatet under medeltiden var betydligt varmare än det är nu utan att man hade några betydande mänskliga koldioxidutsläpp.

Michael Mann förekom också i skandalen som kallas "Climategate" år 2009, då läckta mejl visade hur ledande klimatforskare fifflade med siffror och modeller för att få fram det katastrofscenario som FN efterfrågade.

Den pensionerade kanadensiske professorn Tim Ball gick för ett antal år sedan till hård attack mot Michael Mann och anklagade hockeyklubbskurvan för att vara ett bedrägeri. Han antydde också att Mann borde sättas i fängelse för bluffen. Mann svarade med att stämma Ball för förtal.

Tim Balls strategi under rättsprocessen var att hävda att hockeyklubbskurvan var en medveten bluff som kunde motbevisas om man hade tillgång till den data och de beräkningar som låg till grund för kurvan.

Michael Mann vägrade dock att offentliggöra dokumenten, till och med efter att han hade beordrats av domstolen i British Columbia att göra det. Domstolen valde då att avvisa talan, skriver Powerline.

Det innebär också att Mann tvingas stå för samtliga kostnader för den nio år långa förtalsprocessen. Det uppges röra sig om miljontals kanadensiska dollar.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

112-appen börjar larma om skjutningar och sprängdåd

Anpassas till nya verkligheten. "Hoppas det kan leda till fler tips vid jakten på gärningspersonen."0 

Ekonominyheter

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med Riksbanken

"Exceptionellt hög nivå.". Tros bero på förväntningar om sänkt styrränta och psykologiska orsaker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.