USA kritiserar Turkiet

Publicerad 2 december 2015 kl 11.58

Utrikes. USA kritiserar nu oväntat Turkiet för att landet inte gör tillräckligt för att stoppa Islamiska staten, IS. Samtidigt anklagar Ryssland den turkiska regeringen för att låta terrorgruppen använda Turkiet som transitland för olja – men landets president Recep Tayyip Erdoğan dementerar uppgifterna och lovar att avgå om de stämmer.

Gilla artikeln på Facebook

USA:s försvarsminister Ashton Carter kritiserar nu Turkiet för att landet inte använder sina luftstridskrafter för att bekämpa IS vid gränsen mot Syrien.

I en utfrågning i den amerikanska kongressens försvarskommitté, som sändes av den amerikanska public service-kanalen CSPAN, sade Carter på tisdagen att de flesta insatser som Turkiet har gjort från luften hittills riktar sig mot PKK, och inte mot IS.

– Huvuddelen av deras luftburna operationer är inte riktade mot IS, sade Carter.

– De riktas mot PKK, som vi förstår att är ett bekymmer för dem då det är en terrororganisation som finns inom deras gränser, men vi vill att de gör mer för att bekämpa IS.

Turkiet får också kritik för att inte ha stängt sin gräns för IS-terrorister som vill flöda in och ut ur Europa.

– Vi behöver se att Turkiet anstränger sig mer inom sitt eget territorium, så att gränserna bevakas, något som inte skett på något effektivt sätt sedan IS trädde in på scenen, sade Carter.

Samtidigt uppger Ryssland att man nu har "ytterligare bevis" för att Turkiet tillåter IS att genomföra oljeleveranser till landet.

– Moskva har anledning att misstänka att Turkiet sköt ned en rysk Su-24 den 24 november för att skydda illegala oljeleveranser från Syrien till Turkiet, sade Vladimir Putin på måndagens klimatmöte i Paris.

– Just nu har vi fått ytterligare bevis som bekräftar att olja från IS-kontrollerat territorium fraktas till Turkiet i industriell omfattning, sade han enligt RT.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan dementerar uppgifterna och har tidigare lovat att avgå om Vladimir Putins uppgifter stämmer. Erdogan reste inte ens till Paris efter att det stått klart att det inte skulle bli något möte med den ryske presidenten.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.