Den israelisk-ukrainske oligarken Ihor Kolomojskyj finansierade och upprättade lokaler åt Azovbataljonen.

USA ska beväpna nazibrigad i Ukraina

Publicerad 11 juni 2024 kl 17.55

Utrikes. USA:s utrikesdepartement meddelar nu att man kommer att börja tillåta vapenleveranser till den nynazistiska Azovbrigaden – tidigare Azovbataljonen – i Ukraina.

Dela artikeln

Azov – som numera är en brigad underställd Ukrainas inrikesdepartement – har anklagats för krigsförbrytelser och tortyr.

På grund av detta och med hänvisning till förbandets nynazistiska ideologi har USA sedan tidigare förbjudit Azovbataljonen från att använda amerikanska vapen.

Men nu uppger amerikanska UD att det förbudet nu hävs, rapporterar Washington Post. Enligt departementet har en egen granskning visat att brigaden inte gjort sig skyldig till sådana omfattande människorättsbrott som krävs för att ett förbjud mot beväpning ska gälla enligt amerikansk lag.

Under kriget i Ukraina har Azov börjat distansera sig från nynazismen och man har istället pekat på att det är ryssarna som är de verkliga nazisterna. Under 2022 beslutade man att ta bort varghaken – hämtad från tyska Waffen-SS – ur sitt emblem. Samma år besökte man Israel.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.