Vårgårdamordet
Loran Mogi slipper livstids fängelse eftersom han ska utvisas.

Vårgårdamördaren får 18 års fängelse

Publicerad 17 november 2015 kl 12.56

Inrikes. 24-årige Loran Mogi dömdes idag till 18 års fängelse för att ha dödat sin svenska ex-flickvän i Vårgårda när han fick reda på att hon var gravid. Han utvisas ur landet på livstid och ska dessutom betala ett skadestånd på 75.000 kronor till offrets föräldrar och bror.

Gilla artikeln på Facebook

Kvinnan, som var gravid i femte månaden, hittades död i Mogis lägenhet den 13 augusti. Den åtalade mannen hade då lämnat Sverige och befann sig på flykt i Europa. Han häktades i sin utevaro och greps av tysk polis på ett asylboende den 27 augusti.

Enligt åtalet hade afrikanen utdelat upprepade och hårda knytnävsslag mot kvinnans huvud och kropp och därefter släpat henne längs marken för att till sist strypa henne. Våldet började efter att den svenska kvinnan visat mannen ultraljudsbilder på deras gemensamma barn.

Loran Mogi har erkänt att han har misshandlat kvinnan och vållat hennes död men har förnekat mord.

Tingsrätten har kommit fram till att det är bevisat att han först misshandlat kvinnan och därefter strypt henne, vilket orsakade hennes död. Själva angreppssättet tillsammans med övriga omständigheter gör att tingsrätten anser att mannen har begått gärningen med uppsåt att döda kvinnan.

Domstolen gör bedömningen att det inte framkommit några egentliga förmildrande omständigheter utan enbart flera försvårande omständigheter som gör att gärningen ska betraktas som mord och inte dråp.

Enligt domen föreligger flera försvårande omständigheter som talar för att påföljden ska bestämmas till fängelse på livstid, vilket åklagaren också yrkat. Bland annat nämner rätten att kvinnan har berövats livet av en man som får betraktas som närstående till henne, att hon var skyddslös och att det utdragna förloppet vållat stor smärta och dödsångest hos kvinnan. Vidare anser tingsrätten att det är särskilt försvårande att kvinnan var gravid i femte månaden med mannens barn.

Tingsrätten tar dock hänsyn till "det men som mannen orsakas av att han utvisas på livstid med förbud att återvända till Sverige, trots att han har viss anknytning till Sverige". Domstolen anser att det motiverar ett tidsbestämt fängelsestraff. Straffet bestäms till fängelse i 18 år, vilket är det längsta tidsbestämda straffet som domstolarna kan döma ut.


Nyheter från förstasidan

Raskravallerna sprider sig till Paris

Tusentals afrikaner på Frankrikes gator. Folkmassorna hyllar vänsterextrema "Black Lives Matter" och George Floyd.0 

Ekonominyheter

Ökningen av konkurser har upphört

Kraftig minskning i flera branscher.. I Stockholm sjunker nu antalet konkurser med 14 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus