Den ene våldtäktsmannen. Trosor och flera andra klädesplagg blev kvar på brottsplatsen.

Väninnor tog svarttaxi från krogen med "jättetrevliga" män – kidnappades och våldtogs av tiggare

Publicerad 27 oktober 2020 kl 21.02

Inrikes. De båda systrarnas svarttaxifärd från krogen Grand Garbo i Sundbyberg slutade med att de blev brutalt våldtagna på en öde vändplan i Barkarby. Nu har båda männen dömts till fängelse och femton års utvisning för de grova våldtäkterna.
– Det var så jäkla dumt, säger den ena av kvinnorna om beslutet att ta svarttaxi.

Gilla artikeln på Facebook

– SOS 112, vad har inträffat?

– Hej, jag har precis varit och träffat på två tjejer som har blivit våldtagna. Och hon blöder ur sina fötter och allting.

Det är kvällen till den 24 februari 2017 som två systrar och en gemensam väninna är ute och festar i Stockholm. Trion firar att en av dem fyller 30 år.

Framåt småtimmarna roar sig kvinnorna på Grand Garbo i Sundbyberg utanför Stockholm. Men när två i sällskapet vill åka vidare in till stan och fortsätta firandet tycker den ena systern att det får vara färdigfestat och åker hem till sig.

– Jag ville inte ta död på deras feststämning, säger kvinnan i polisförhör.

"Jättetrevliga" utländska män
När de två kvarvarande kvinnorna mitt i natten ska lämna krogen erbjuds de skjuts av två "jättetrevliga" utländska män som påstår att de är portugiser. Kvinnorna tackar ja till erbjudandet och hoppar in i en blå kombi med tonade rutor.

– Jag vet inte varför vi klev in i den där bilen. Vi åkte en vanlig taxi innan som vi var på väg med liksom, så det var så jäkla dumt, berättar en av kvinnorna i polisförhör.

Färden med svarttaxin går inte in mot centrala Stockholm, som väninnorna ber om att få bli körda till, utan bort från staden. På en öde vändplan utanför Försvarsmakten Livgardets anläggning i Barkarby stannar till sist bilen.

En av männen sliter ut den ena kvinnan ur bilen och våldtar henne i snön utanför. Den andra kvinnan blir våldtagen inne i bilen. Männen sparkar bland annat kvinnorna i huvudet och tar struptag på dem och turas om att våldta dem.

Flyr barfota i snön
I samband med att våldtäktsmännen ska byta plats med varandra tar kvinnorna chansen att fly därifrån. De springer mot grinden till Livgardet och lyckas klättra över den. Under våldtäkten och den efterföljande flykten tappar den ena kvinnan båda sina skor.

– Jag tror att den åkte av redan innan vi hoppa över stängslet, berättar hon i polisförhör.

Väl inne på Försvarsmaktens område försöker kvinnorna få hjälp genom att rycka i dörrarna, men de är låsta. De krossar en fönsterruta och tar sig in i en byggnad där de låser in sig på en toalett i förhoppning om att ett larm har utlösts och att någon kommer och hjälper dem. Men ingenting händer.

Efter att ha druckit lite vatten fortsätter flykten i riktning mot bostadsområdet Barkarbystaden. Där träffar de en kvinna som larmar polis och ambulans åt dem.

Tiggare grips
Utifrån bland annat de våldtagna kvinnornas vittnesmål fattar polisens utredare ganska snart misstankar om att de eftersökta våldtäktsmännen tillhör en grupp så kallade tiggare som bor i ett tiggarläger i Bromma.

– De bodde under en halvfärdig bro nedanför Flygplatsinfarten ned mot rondellen. Detta område är nu stängt. Det fanns tidigare husvagnar och personbilar där, berättar en anställd på socialtjänstens "EU-team" för polisen.

Fingeravtryck och DNA som säkrats på brottsplatsen kan knytas till en 27-årig tiggare från Rumänien. Han har dock hunnit lämna Sverige efter våldtäkten och återvänt till sitt hemland. I april 2017 grips han av polisen i Rumänien.

Efter att ha utlämnats till Sverige dömdes den 27-årige tiggaren i april i år till sex och ett halvt års fängelse och femton års utvisning för den grova våldtäkten mot de två kvinnorna 2017. Han dömdes även för försök till våldtäkt för att ha försökt våldta en annan kvinna i en trappuppgång i Sundbyberg samma år.

Nu har dessutom den andra våldtäktsmannen från dubbelvåldtäkten 2017 dömts. Förra veckan dömdes mannen, en 22-åring, till fyra års fängelse för två fall av grov våldtäkt. Även den mannen ska utvisas ur Sverige i femton år efter avtjänat straff.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.