Vuxen socialbidragstagare får gratis tandreglering för 75 000 kr

Publicerad 20 januari 2012 kl 00.20

Politik.Stenungsunds kommun får bakläxa av kammarrätten sedan en 29-årig invandrarkvinna nekats att få 75 000 kronor extra i socialbidrag för att göra en dyr kosmetisk tandreglering. Nu river kammarrätten upp avslagsbeslutet och förpliktar skattebetalarna att skjuta till 75 000 kronor för att bekosta den lyxiga skönhetsbehandlingen.

Gilla artikeln på Facebook

"Jag är fast besluten att se till att vi aldrig kommer tillbaka till ett samhälle där tändernas status blir ett klassmärke igen”, skrev den före detta statsministern Göran Persson i sin bok Den som är satt i skuld är icke fri.

Men från och med nu kommer lyxiga filmstjärneléenden att bli en tydlig klassmarkör -- som visar att man tillhör den nyanlända bidragsklassen. Det står klart sedan kammarrätten i Göteborg beslutat att svenska skattebetalare ska skjuta till 75 000 kronor när en 29-årig invandrarkvinna vill ha lite snyggare tänder. En skönhetsoperation som få arbetande svenska kvinnor har råd med.

Socialnämnden i Stenungsund ville från början inte ersätta den dyra behandlingen, som kostade betydligt mer än vad man ansåg borde ingå i socialbidragsnormen. Men 29-åringen överklagade och förlorade först i förvaltningsrätten, varpå hon överklagade målet till kammarrätten där hon nu vunnit bifall.

Enligt Realisten angav kvinnan att hon gärna ville börja ett nytt liv nu när hon bor i Sverige och att tandregleringen är ett steg i denna riktning. Kammarrätten gör bedömningen att personer generellt endast ska få ersättning för tandvård för att tillförsäkra sig en skälig levnadsnivå, men att det i detta fall får anses vara bra för kvinnan om hon får den föreslagna tandvårdsersättningen om ca 70 000 kronor beviljad, skriver Realisten.

Att just invandrare får gratis tandregleringar trots att de är vuxna har bitvis väckt irritation. I radioprogrammet Karlavagnens telefonväkteri med partiledarna inför valet 2010 ringde en anställd inom tandvården in och berättade om pensionärer som inte får hjälp med nya tänder trots att de knappt kan äta, samtidigt som socialen godkänner och betalar hela tanduppsättningar för socialbidragsberoende invandrare.

Ungefär 35 minuter in i programmet berättade Jessica från Helsingborg om hur arbetssituationen inom tandvården kraftigt förändrats på grund av den stora invandringen. Hon sade att många invandrare kom in på rena lyxbehandlingar - som de fått beviljade från socialtjänsten.

- Om däremot en pensionär, som jobbat och slitit hela sitt liv, försöker ansöka om samma sak blir det avslag direkt, konstaterade hon.

Säger nej på Facebook
Just nu säger Sverige NEJ till orättvisa invandrarförmåner i ett upprop på Facebook. Då kan gå med i gruppen genom att klicka Gilla i rutan nedan.


Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.