Foto: Regeringskansliet

1 000 somalier på väg till Borlänge

Publicerad 31 augusti 2012 kl 07.55

Inrikes.Under 2012 och 2013 väntas runt 1 000 somalier invandra till Borlänge kommun, som ett resultat av statsminister Fredrik Reinfeldts uppgörelse med Miljöpartiet.

Gilla artikeln på Facebook

I dagarna blev det klart att regeringen kommer att spendera 1,3 miljarder skattekronor på den somaliska invandringen under kommande år - pengar som ska betalas ut som stöd till kommuner som behöver hjälp att klara socialbidragskostnaderna.

Miljöpartisten Nils Gossas, kommunalråd och ordförande i integrationsutskottet, säger till Dalarnas Tidningar att det kan handla om 1 000 personer som kommer till Borlänge 2012-2013.

- Av dem kan det vara 600-800 barn. Planering pågår för att möta de behov som uppstår. Vi har inga säkra siffror, men vi jobbar på att ha en beredskap för den här nivån. De barn som kommer ska gå i förberedelseklass och så småningom fördelas ut på olika skolor, säger han.

Han berömmer också integrationsminister Erik Ullenhag och statsminister Fredrik Reinfeldts initiativ att öronmärka 1,3 miljarder kronor för bidrag till somalier.

- Man är på rätt väg när man ger bidraget. Men jag kan inte bedöma om det är tillräckligt. Naturligtvis är det positivt att regeringen lyssnat på kommunernas synpunkter och till sist tagit intryck, säger han till DT.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0