Konflikten Israel-Palestina

1.400 skadade och 17 dödade efter Israels militäroffensiv i Gaza

Publicerad 31 mars 2018 kl 18.18

Utrikes. Våldsamheterna i Gaza fortsätter och nu har 1.400 palestinier skadats och 17 dödats. Situationen beskrivs som mycket allvarlig, och den befaras eskalera ytterligare.

Dela artikeln

Våldsamheterna kring demonstrationerna i Gaza, som nu har övergått i den så kallade återvändandemarschen, fortsätter trappas upp.

Enligt Världen Idag har antalet skadade palestinier ökat till 1.400 samtidigt som minst 17 personer ska ha dödats.

Israel använder tårgas och skarp ammunition mot demonstranterna, som säger att de tänker stanna kvar i vid landgränsen mot Israel till mitten av maj som en protest mot Israels olagliga ockupation av palestinskt mark.

Den israeliska militären har bland annat satt in krypskyttar längs gränsen och använder drönare för att släppa tårgas på palestinierna.

Israel anklagar Hamas för våldsamheterna och säger att man kommer göra allt som krävs för att säkra det så kallade säkerhetsstängslet mellan Israel och Gaza.

– Situationen är extremt allvarlig och fokus nu måste vara att på alla möjliga sätt bidra till att undvika en vidare eskalering, säger Carl Skau, Sveriges ambassadör i FN:s säkerhetsråd, till TT/VI.

Under nattens extrainsatta möte i FN:s säkerhetsråd ska USA ha vägrat medverka i ett gemensamt uttalande mot Israel, som beskylls för att använda oproportionerligt mycket våld mot de palestinska demonstranterna.

– Återvändandemarschen är en fredlig marsch. Israel placerar sin militär där och skjuter mot demonstranterna. Det bryr sig inte om palestinska liv. Det är den israeliska militären som använder våld. De vet att de kan begå vilka brott som helst eftersom de gjort sig immuna i det internationella systemet, inte minst genom USA och alla europeiska länder som är tysta, säger Jamal Juma från Middle East Eye till RT.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

IMF: Rysk ekonomi går bäst i hela den civiliserade världen

Trots kriget och sanktionerna.. Slår alla avancerade ekonomier i tillväxt, enligt prognos.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Kommunen: "Olämpligt". Nu tvingas den enda öppet homosexuelle ledamoten sluta i barn- och familjenämnden.0 Plus

Vetenskap

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest. Värsta man kan tycka – trots att det är sant.0 

Linköpingsforskare har skapat atomlager av guld. Döper nya supertunna materialet till "guldén".0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0