Konflikten Israel-Palestina

1.400 skadade och 17 dödade efter Israels militäroffensiv i Gaza

Publicerad 31 mars 2018 kl 18.18

Utrikes. Våldsamheterna i Gaza fortsätter och nu har 1.400 palestinier skadats och 17 dödats. Situationen beskrivs som mycket allvarlig, och den befaras eskalera ytterligare.

Gilla artikeln på Facebook

Våldsamheterna kring demonstrationerna i Gaza, som nu har övergått i den så kallade återvändandemarschen, fortsätter trappas upp.

Enligt Världen Idag har antalet skadade palestinier ökat till 1.400 samtidigt som minst 17 personer ska ha dödats.

Israel använder tårgas och skarp ammunition mot demonstranterna, som säger att de tänker stanna kvar i vid landgränsen mot Israel till mitten av maj som en protest mot Israels olagliga ockupation av palestinskt mark.

Den israeliska militären har bland annat satt in krypskyttar längs gränsen och använder drönare för att släppa tårgas på palestinierna.

Israel anklagar Hamas för våldsamheterna och säger att man kommer göra allt som krävs för att säkra det så kallade säkerhetsstängslet mellan Israel och Gaza.

– Situationen är extremt allvarlig och fokus nu måste vara att på alla möjliga sätt bidra till att undvika en vidare eskalering, säger Carl Skau, Sveriges ambassadör i FN:s säkerhetsråd, till TT/VI.

Under nattens extrainsatta möte i FN:s säkerhetsråd ska USA ha vägrat medverka i ett gemensamt uttalande mot Israel, som beskylls för att använda oproportionerligt mycket våld mot de palestinska demonstranterna.

– Återvändandemarschen är en fredlig marsch. Israel placerar sin militär där och skjuter mot demonstranterna. Det bryr sig inte om palestinska liv. Det är den israeliska militären som använder våld. De vet att de kan begå vilka brott som helst eftersom de gjort sig immuna i det internationella systemet, inte minst genom USA och alla europeiska länder som är tysta, säger Jamal Juma från Middle East Eye till RT.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

S-politiker gripen för våldtäkt

Anhölls på fredagen. Brottet ska ha riktats mot en kvinna politikern är bekant med.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0