Val 2014
Det blir inga pengar över till nya satsningar inom äldrevården. Istället ska allt gå till att finansiera invandringen, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

15.000 äldre svenskar riskerar svälta ihjäl

Publicerad 20 augusti 2014 kl 16.55

Inrikes. Mer än hälften av de äldre på svenska äldreboenden är undernärda och ungefär 15.000 personer riskerar att svälta ihjäl, enligt Yngve Gustafson, som är professor i geriatrik.

Dela artikeln

Yngve Gustafson säger till SVT att det är "väldigt, väldigt många" äldre svenskar som svälter i onödan.

– Vi vet att mer än hälften av de gamla på svenska äldreboenden är undernärda. Det betyder att 15.000 personer i äldrevården svälter ihjäl, säger Yngve Gustafson till SVT.

Orsaken är bland annat personalbrist och underbemanning inom äldrevården, vilket leder till att det blir mindre tid över att ge de gamla mat. Dessutom tvingas personalen ofta att lägga de äldre så tidigt att de blir liggande i sängen utan mat den större delen av dygnet.

Siffrorna, som bygger på studier av ett representativt urval av äldre personer, kommer i samband med att statsminister Fredrik Reinfeldt informerat om att det inte finns några pengar kvar att satsa på exempelvis äldrevården. Alla pengar som blir över ska nämligen gå till invandringen.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åkesson om attacken: "Fruktansvärt"

Fördömer attentatet mot vänsterextremisterna. "Sådant måste bekämpas och tryckas tillbaka med kraft."0 

Ekonominyheter

IMF: Rysk ekonomi går bäst i hela den civiliserade världen

Trots kriget och sanktionerna.. Slår alla avancerade ekonomier i tillväxt, enligt prognos.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.