Islamiska staten
U.S. Central Command blev ett "CyberCaliphate".

20-årig jihadist jagas för hackerattack mot USA:s militär

Publicerad 16 januari 2015 kl 21.32

Utrikes. Den 20-årige datahackern och muslimska extremisten Junaid Hussain från Birmingham i Storbritannien jagas av brittiska och amerikanska myndigheter misstänkt för ett omfattande dataintrång riktat mot amerikansk militär.

Gilla artikeln på Facebook

© Twitter

Junaid Hussain.

I måndags hackades det amerikanska centralkommandots Twitter- och Youtubekonton. På Twitterkontot byttes profilbilden ut mot rubriken "CyberCaliphate", en bild på en jihadist och texten "I love you isis".

I Twitterflödet postades därefter en lång rad känsliga uppgifter såsom hemadresser och telefonnummer till högt uppsatta militära officerare inom det amerikanska försvaret samt kartor som skildrar amerikanska krigsscenarion vid eventuella krig mot Kina, Nordkorea eller Iran. Twitterflödet fylldes även med hyllningar till Isis och olika muslimska slagord medan centralkommandots Youtubekonto berikades med ett par rekryteringsfilmer för Isis.

De uppgifter som postats ska inte ha varit topphemliga, men Pentagon har trots det under veckan bedrivit ett intensivt arbete för att rensa bort materialet från internet – både från diskussionsforum och fildelningssidor. Framförallt är dataintrånget otroligt pinsamt för det amerikanska försvaret.

Brittiska och amerikanska myndigheter tror att det är den muslimska extremisten Junaid Hussain från Birmingham i Storbritannien som ligger bakom intrånget, rapporterar The Guardian. Han misstänks dock befinna sig i Syrien just nu och är därmed svår för myndigheterna att få tag på.

Hussain är tidigare dömd för ett dataintrång mot Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair och uppmärksammades så sent som i somras efter att ha försökt rikta hackerattacker mot brittiska banker i syfte att stjäla pengar för att finansiera terrorverksamhet.

– Hackarna siktar in sig på konton för rika och kändisar, bankers VIP-kunder och storföretag, sade en uppgiftslämnare till Daily Mail då.

– Det här är ett internationellt bedrägeri av en skala som saknar motstycke och resultatet skulle kunna bli en bottenlös kassaskista med pengar som finansierar deras terrorkampanj.

Isis finansierar till största delen sin terrorism med stulna pengar. I somras uppges de ha plundrat en centralbank i Mosul på hundratals miljoner pund efter att ha intagit den irakiska miljonstaden. Plundringen innebar att Isis över en natt blev världens mest förmögna terrororganisation.

Bild:

© Twitter

Personallistor med uppgifter om anställda inom amerikanska försvaret postades på Twitter.

Bild:

© Twitter

Tidigare Twitterinlägg från Junaid Hussain på ett konto som Twitter numera stängt av.


Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.