Arkivbild.

50.000 illegala invandrare i Sverige – polisen ska få utökade befogenheter

Publicerad 30 november 2017 kl 13.32

Inrikes. Antalet personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd har ökat till 50.000. Nu föreslås att polisen ska få göra kroppsvisitation, fotografera och ta fingeravtryck vid så kallade inre gränskontroller. Det står det i den nya återvändandeutredningen, skriver SVT.

Dela artikeln

Nu uppges så många som 50.000 människor befinna sig illegalt i Sverige. Därför föreslås nu bland annat att polisen ska få kroppsvisitera, fotografera och ta fingeravtryck när man gör inre kontroller på personer.

Det är den så kallade återvändandeutredningen som påpekar att sådana kontroller kan stoppa både terrorattacker och andra former av brottslighet från att äga rum.

Sådana inre gränskontroller anses också vara en "viktig pusselbit" för att få fler illegala invandrare att frivilligt lämna landet.

Utredningen har även haft i uppdrag att lämna förslag på hur missbruk av resedokument, främlingspass och uppehållstillståndskort kan motverkas.

Polismyndigheten ska nu ges utökade möjligheter att dels ta fingeravtryck, dels omhänderta pass eller andra identitetshandlingar.

Trots minskningen av antalet asylsökande är ett "mycket stort antal personer" inskrivna i asylprövningssystemet i Sverige, påpekar utredaren. Många av dessa har inte tillräckliga skyddsskäl och kommer få beslut om utvisning. Men problemen slutar inte där.

"Ett problem i det sammanhanget är det inte obetydliga antal personer som i den situationen 'går under jorden', det vill säga stannar kvar i landet, trots att beslutet om utvisning innebär en skyldighet att inom viss kortare tid lämna landet. Det har beräknats att mellan 20 000 och 50 000 sådana tillståndslösa personer för närvarande vistas i Sverige och berörda myndigheter gör bedömningen att den gruppen ökar", står det i utredningen.

Enligt utredningen lever också många av invandrarna under svåra omständigheter i Sverige och det sägs att det skulle vara bättre för dem att åka hem i stället.

– Rättssäkerhet och ordning och reda i asylsystemet är viktigt för att vi ska kunna upprätthålla en långsiktig, hållbar och human migrationspolitik som värnar asylrätten. Jag ser därför fram emot att sätta mig in i utredningens förslag, säger migrationsminister och biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S).

Utredningen vill att när personer under en inre utlänningskontroll inte kan styrka sin identitet och rätt att uppehålla sig i Sverige ska Migrationsverket och Polismyndigheten i identifieringssyfte få fotografera och ta fingeravtryck på personen, fingeravtryck på barn ska dock bara få tas om det behövs och om barnet har fyllt sex år.

Polismyndigheten och Kustbevakningen ska även få eftersöka personers pass och andra identitetshandlingar och ta hand om den här typen av handlingar till dess att personen får tillstånd att vistas i Sverige eller lämnar landet.

– Efter terrorattacken i Stockholm den 7 april i år gav regeringen mig i uppdrag att bland annat utreda hur myndigheterna kan få bättre verktyg för att klarlägga personers identitet vid inre utlänningskontroller och hur missbruket av pass kan motverkas. Genom våra förslag får bland annat Polismyndigheten ökade möjligheter att bedriva ett mer effektivt arbete med minskade olägenheter för enskilda, säger särskilda utredaren Richard Ljungqvist.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2018.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

USA: Ingen riksrätt för rekordinvandring

Ansvarig minister går fri. Demokraterna i senaten stoppar åtalet mot Alejandro.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hysterisk konflikt om svenskfientlighet. Nu anklagar vänstern Ivar Arpi för att ha blivit nazist.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Genombrott för forskning om nya platta skärmar. Svenska forskare först med ny teknologi.0 

Ungas krav på könsbyte går oftast över med åren. Upplevelsen av att vara "född i fel kön" oftast tillfällig.0 

Kultur

Dolph Lundgren till svenskarna: "Vakna, vikingar!". Hollywoodstjärnan rasar mot låga straffen för våldtäktsmän.0 

Kommenterar "stora tuttar" – då blir programledaren vansinnig. Feministkaoset i "Bachelorette Sverige".0