Inbördeskriget i Syrien och Irak

700 jihadistgrupper strider mot Assad

Publicerad 24 juni 2014 kl 08.49

Utrikes. Allt fler muslimer åker till Syrien för att bedriva jihad. Antalet extremistgrupper överstiger nu 700, uppger experter inom FN i en intervju med nyhetsbyrån Itar-Tass.

Gilla artikeln på Facebook

Det största intrycket på Carla del Ponte, som är medlem i FN:s kommission för att utreda brott mot mänskligheten i Syrien, är folkets lidande i Syrien som enligt henne beror på utländska jihadister och muslimska rebellgrupper vars antal nu överstiger 700.

– Kriget i Syrien innebär ett omänskligt lidande för folket, som är offer för en pågående tragedi som får allt större proportioner på grund av utländska legosoldater och på grund av grupper som Jabhat al-Nusra och Islamiska staten i Irak och Levanten, sade den före detta chefsåklagare vid krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien.

– I slutändan är det omöjligt att döma var och en i de mer än 700 olika grupper som opererar självständigt: de har inget enat ledarskap som kan identifieras. Å ena sidan dödar, torterar och omringar extremisterna städer och å andra sidan avancerar regeringsstyrkorna.

Carla del Ponte anser att situationen i Syrien har förvärrats på grund av alla utländska jihadister som väller in i landet.

– Ja, jag tror det har blivit fler extremister och utländska legosoldater som kommer in i landet. Deras engagemang i den syriska konflikten blir allt starkare.

FN:s utredare anser att de muslimska rebellerna har som främsta mål att skapa en muslimsk stat styrd av sharialagar.

– De vill skapa ett kalifat, en islamisk stat. Jag tror att de talar om detta, eftersom några av dessa grupper inte krigar mot varandra, de slåss för territorium, för att etablera sina egna lagar.

Åklagaren från Schweiz anser att situationen förvärras eftersom allt fler extremister och utländska legosoldater anländer till Syrien. Hon menar att konflikten i Syrien skiljer sig från konflikten i Jugoslavien, speciellt genom dess brutalitet.

– Den grundläggande skillnaden är vilken typ av brott som begåtts. Ta till exempel tortyr. Jag såg aldrig sådan sofistikerad och utbredd tortyr i det forna Jugoslavien. För i det forna Jugoslavien dödade man folk helt enkelt. Men här utsätts människor för extrem svält och tortyr i veckor innan de dör, säger experten i intervju till Itar-Tass.

FN:s expert Carla Del Ponte har tidigare konstaterat att rebellsidan, inte regeringsstyrkorna, har använt stridsgas i striderna, vilket Fria Tider har skrivit om.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så lyxigt är Greklands nya "inhumana" asylläger

Ska öka "mottagningskapaciteten" i hela EU. Lyxiga lägret kostade nästan en halv miljard kronor att bygga.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0