Inbördeskriget i Syrien och Irak

700 jihadistgrupper strider mot Assad

Publicerad 24 juni 2014 kl 08.49

Utrikes. Allt fler muslimer åker till Syrien för att bedriva jihad. Antalet extremistgrupper överstiger nu 700, uppger experter inom FN i en intervju med nyhetsbyrån Itar-Tass.

Gilla artikeln på Facebook

Det största intrycket på Carla del Ponte, som är medlem i FN:s kommission för att utreda brott mot mänskligheten i Syrien, är folkets lidande i Syrien som enligt henne beror på utländska jihadister och muslimska rebellgrupper vars antal nu överstiger 700.

– Kriget i Syrien innebär ett omänskligt lidande för folket, som är offer för en pågående tragedi som får allt större proportioner på grund av utländska legosoldater och på grund av grupper som Jabhat al-Nusra och Islamiska staten i Irak och Levanten, sade den före detta chefsåklagare vid krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien.

– I slutändan är det omöjligt att döma var och en i de mer än 700 olika grupper som opererar självständigt: de har inget enat ledarskap som kan identifieras. Å ena sidan dödar, torterar och omringar extremisterna städer och å andra sidan avancerar regeringsstyrkorna.

Carla del Ponte anser att situationen i Syrien har förvärrats på grund av alla utländska jihadister som väller in i landet.

– Ja, jag tror det har blivit fler extremister och utländska legosoldater som kommer in i landet. Deras engagemang i den syriska konflikten blir allt starkare.

FN:s utredare anser att de muslimska rebellerna har som främsta mål att skapa en muslimsk stat styrd av sharialagar.

– De vill skapa ett kalifat, en islamisk stat. Jag tror att de talar om detta, eftersom några av dessa grupper inte krigar mot varandra, de slåss för territorium, för att etablera sina egna lagar.

Åklagaren från Schweiz anser att situationen förvärras eftersom allt fler extremister och utländska legosoldater anländer till Syrien. Hon menar att konflikten i Syrien skiljer sig från konflikten i Jugoslavien, speciellt genom dess brutalitet.

– Den grundläggande skillnaden är vilken typ av brott som begåtts. Ta till exempel tortyr. Jag såg aldrig sådan sofistikerad och utbredd tortyr i det forna Jugoslavien. För i det forna Jugoslavien dödade man folk helt enkelt. Men här utsätts människor för extrem svält och tortyr i veckor innan de dör, säger experten i intervju till Itar-Tass.

FN:s expert Carla Del Ponte har tidigare konstaterat att rebellsidan, inte regeringsstyrkorna, har använt stridsgas i striderna, vilket Fria Tider har skrivit om.


Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Mer från Utrikes

Republikanerna petar Trumpmotståndare

Liz Cheney blir av med uppdraget som gruppledare.. Svär nu att "göra allt hon kan" för att hindra att Trump blir vald igen.0 

Kallaste april i Europa på 20–40 år

Köld och frost präglade Europa under månaden.. Hundraåriga rekord slogs i Tyskland och Storbritannien.0 

EU förlänger inte sitt avtal med Astra Zeneca

Leveranser av skandalvaccinet stoppas.. EU-kommissionen har vidtagit juridiska åtgärder mot läkemedelsjätten.0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus