Skogsbranden i Kanada

Över 80.000 på flykt undan gigantisk skogsbrand i Kanada

Publicerad 6 maj 2016 kl 06.28
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Över 80.000 människor befinner sig just nu på flykt undan en massiv skogsbrand i provinsen Alberta i västra Kanada, skriver AP.

Dela artikeln

Mer än 1.100 brandmän, 149 helikoptrar och 22 vattenbombflygplan bekämpar tillsammans 49 olika bränder i provinsen varav sju är utom kontroll. Elden har hittills härjat över 85.000 hektar skogsmark.

Fort McMurray med drygt 60.000 invånare är den hårdast drabbade staden. Hela staden har tvångsevakuerats och stora delar av den, sammanlagt mer än 1.600 bostadshus och andra byggnader, har slukats av lågorna. Brandmännen har fokuserat på att försöka rädda viktig infrastruktur i staden som flygplatsen, vattenreningsverket och sjukhuset.

Evakueringen av Fort McMurray är den mest omfattande i Albertas historia och en av de största i Nordamerika någonsin. Det är ovanligt, till och med i USA där skogsbränder är vanliga i delstater som Kalifornien, att hela städer med tiotusentals invånare evakueras på grund av en skogsbrand.

Boende i Fort McMurray evakueras. Foto: Wikipedia. Klicka för större bild.

Fort McMurray är en mycket strategiskt viktig stad i hjärtat av Kanadas region för utvinning av olja ur så kallad oljesand. Regionen är den tredje oljerikaste i världen efter fyndigheterna i Saudiarabien och Venezuela. Enligt ett pressmeddelande råder undantagstillstånd i kommunen Wood Buffalo, som Fort McMurray ingår i.

Skogsbranden innebär ett avbrott för Albertas oljeproduktion, även om större delen av industrins infrastruktur tycks klara sig. Den största störningen är att arbetarna helt enkelt inte är på sina arbeten eftersom de evakuerats, men så snart branden bekämpats beräknas produktionen snabbt komma igång igen.

Karta över Alberta, Kanada. Foto: Google Maps. Klicka för större bild.

De 25.000 som först evakuerades undan branden har inkvarterats i provisoriska arbetarbostäder längre norrut. Övriga evakuerade har istället flyttats söderut, bland annat till miljonstaden Edmonton. Nu planerar myndigheterna att försöka flytta de 25.000, som evakuerades först, söderut där det finns betydligt bättre möjligheter att ta hand om dem. Det är ett komplicerat projekt då motorvägen är avskuren på grund av branden och militära transportflygplan kommer kallas in för att flytta de evakuerade.

En mycket varm och torr inledning på maj, med temperaturer som nått uppemot 32 grader celsius, uppges vara en starkt bidragande orsak till skogsbränderna som härjar Alberta. Måttlig vind med vindbyar på över 11 sekundmeter hjälper dessutom till att sprida dem. Myndigheterna i Alberta hoppas nu på att kallare väder och regn ska dämpa skogsbrändernas spridning.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.