Asylkaoset
Kontrollåtgärder från regeringen och EU gör att antalet asylsökare som kommer till Sverige minskar kraftigt.

Asylprognosen för 2016 halveras

Publicerad 25 juli 2016 kl 12.48

Inrikes. I sin nya prognos räknar Migrationsverket med mellan 30.000 och 50.000 asylansökningar i år. Det är en kraftig minskning jämfört med den förra prognosen, i vilken myndigheten räknade med 60.000 nya asylsökare under året.

Gilla artikeln på Facebook

Fler kontrollåtgärder från EU och enskilda medlemsländer leder till att allt färre tar sig in i Europa och vidare in i Sverige. Det visar Migrationsverkets senaste prognos för de närmaste åren.

– Med färre asylsökande till Sverige minskar också behovet av boendeplatser, och minskningen kommer troligtvis fortsätta under hösten, säger Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Prognosen för antalet asylsökare år 2016 skrivs ned till mellan 30.000 och 50.000, och planeringsantagandet är att 34.500 personer varav 3.000 så kallade ensamkommande flyktingbarn söker asyl i Sverige under 2016.

Bedömningarna för 2017 är mer osäkra eftersom det ligger längre fram i prognosperioden, enligt Migrationsverket. Här ligger planeringsscenariot lite högre, cirka 51.000 asylsökande till Sverige varav 4.500 ensamkommande.

Kostnaderna på migrationsområdet beräknas också bli något mindre än tidigare beräknat, skriver Migrationsverket. Summan av anslagen beräknas nu till 52,6 miljarder. Den största effekten av att det nu kommer färre asylsökare kommer att märkas först i den senare delen av prognosperioden.

Framkomligheten på väg till och genom Europa fortsätter att begränsas på flera håll. EU:s överenskommelse med Turkiet och skärpta kontrollåtgärderna av den västra Balkanrutten har enligt prognosen varit de enskilt viktigaste faktorerna för att begränsa möjligheterna att nå Europa via Egeiska havet. Även id-kontroller och gränskontroller i Sverige och resten av Europa har försvårat möjligheten att söka asyl i Sverige.

Den svenska regeringens beslut om tillfälliga uppehållstillstånd innebär att regelverket under tre år kommer att ligga på miniminivå enligt EU-rätten och internationella konventioner. Även detta kan leda till färre kommer att söka asyl i Sverige framöver, skriver Migrationsverket.

Även FN:s flyktingorgan UNHCR skriver kraftigt ner sin prognos för år 2016, från en miljon flyktingar och migranter förväntas nu 250.000 ta sig till EU via Turkiet.

Drivkraften att ta sig hela vägen till Sverige och Europa är dock fortsatt stark.

– Den internationella flyktingkrisen fortsätter, även om den blir mindre påtaglig för oss här i Sverige då färre människor kommer att nå våra gränser, säger Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket. 


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Få gravida svenskor tar vaccin – läkare ska tvingas mörka

Majoritet gravida svenskor väntar med sprutan. Nu ska Läkemedelsverket och FHM läxa upp kvinnliga läkare som besvarat frågan om huruvida de själva skulle tagit sprutan under en graviditet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

SVT viker sig: "Gunilla von Platen" slipper frågor om klankoppling

SVT har gett förhandsbesked.. Statliga TV-jätten "kommer inte fråga" om brorsan Edip, som är gangsteradvokat.0 

Arnstad polisanmäler Björn Söder (SD)

DN-veteranen ska "stå det onda emot".. Hänvisar till att Sverige håller på att bli ett fascistiskt land.0 

Mohammed åtalas för rånmord på lokalprofil

56-åring rånmördades i Eksjö kommun.. Utsattes för knivhugg, sparkar, stampningar och slag med tillhygge.0 

Inget redaktionsstöd för Bulletin

Drog tillbaka sin ansökan.. Så mycket får Samnytt, Swebbtv och Exakt24 i bidrag i år.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0