Asylkaoset

Färsk rapport: Bara var fjärde asylsökare har jobb efter åtta år i Sverige

Politik. Trots skattesubventioner till företag som anställer invandrare och integrationsprojekt som kostar många miljarder lyckas bara var fjärde asylinvandrare få jobb efter åtta år i Sverige. Det visar skrämmande siffror från en färsk men nedtystad rapport från riksdagens utredningstjänst (RUT).

Gilla artikeln på Facebook

"I snitt tar det sju år innan människor kommer i arbete". Så skrev Dagens Nyheter i en artikel sommaren 2014 apropå de asylinvandrare som kommer till Sverige. Påståendet tycks ha populariserats i samband med en ledarartikel i Svenska Dagbladet hösten 2009 och sedan dess fått stor spridning bland invandringsförespråkare.

Men påståendet är en kraftigt förskönande myt av hur integrationen fungerar, något som bland annat nationalekonomen Tino Sanandaji tidigare tagit upp på sin blogg. Uppgiften "sju år" kommer från Statistiska centralbyråns registerbaserade aktivitetsstatistik (RAKS) och har stora brister om man försöker använda statistiken för att ta reda på hur snabbt invandrare kommer i arbete.

Dels handlar de sju åren inte om ett genomsnitt utan om att hälften av invandrarna efter så många år lyckats hitta någon form av jobbliknande sysselsättning. Dels är kravet för vad som klassas som jobb väldigt lågt ställd; det räcker med minst en sysselsatt timme i veckan under november månad ett visst år. Dessutom räknas även skattesubventionerade arbetsmarknadsprojekt som jobb.

Någon oberoende och tillförlitlig statistik över hur många asylinvandrare som har ett riktigt jobb har inte funnits. Förrän nu. För två veckor sedan släppte riksdagens utredningstjänst (RUT) en mer ingående rapport som handlar om hur många asylsökare som lyckas få jobb i Sverige. Fria Tider Plus har begärt att få ta del av rapporten och den finns att ladda ned i sin helhet längre ned i artikeln.

Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.