Bilist som körde på familj och dödade två på Öland på fri fot – igen

Publicerad 26 juli 2020 kl 23.06

Inrikes. Den bilist i 55-årsåldern som i onsdags körde på en turistande familj på Öland och dödade mamman och en av sönerna i familjen är på fri fot igen. Det beslutade Kalmar tingsrätt idag, skriver SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Den 55-årige manlige bilisten släpptes på fri fot av polisen redan i onsdags, direkt efter den tragiska dödsolyckan, trots att han misstänktes för grovt drograttfylleri, grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Det var ett beslut som kritiserades från bland annat åklagarhåll, och dagen därpå fattades beslut om att anhålla mannen. Under lördagen lämnade kammaråklagare Kjell Janneson in en häktningsframställan för att kunna hålla mannen fortsatt frihetsberövad.

Men under söndagen beslutade Kalmar tingsrätt att den 55-årige bilisten ska försättas på fri fot igen, trots de brott han misstänks för.

– Det fanns inte tillräckliga grunder för häktning ansåg tingsrätten men han är fortsatt misstänkt, säger kammaråklagare Kjell Jannesson till SVT.

I häktningsframställan hade misstanken grovt drograttfylleri strukits. Däremot hade framkallande av fara för annan i fem fall tillkomit, vilket är nya brottsmisstankar. Enligt Jannesson var mannen nämligen nära att köra på ytterligare en familj kort innan den tragiska dödsolyckan.

Drogmisstänkt bilist mejade ned turistande familj och dödade kvinna och barn på Öland – släpptes fri


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0