Bjöd Abdullah och Rafi på privatfest i Täby – då slutade kvällen med gruppvåldtäkt

Publicerad 28 januari 2018 kl 15.07

Inrikes. Två män födda 1999 och 2000 döms nu för grov våldtäkt efter att ha haft gruppsex med en berusad kvinna strax före jul i villaförorten Täby utanför Stockholm. Männen påstår att kvinnan frivilligt ställde upp på samlag med dem men eftersom kvinnan hade druckit alkohol vid tillfället döms de ändå till flera års fängelse respektive sluten ungdomsvård.

Gilla artikeln på Facebook

Den 2 december 2017 våldtog Rafi, född 2000, och Abdullah, född 1999, en kvinna under en privatfest. Efter att kvinnan blivit kraftigt berusad somnade hon på en säng i sovrummet där hon väcktes av duon – som ville ha sex.

Tingsrätten bedömer brottet som grovt eftersom Rafi och Abdullah har utnyttjat kvinnan tillsammans. Enligt rätten befann sig hon sig i en särskilt utsatt eftersom hon var påverkad av alkohol vid tillfället, och hennes promillehalt uppgick till minst 1,12 procent.

Enligt tingsrätten är promillehalten tillräckligt hög för att kvinnan ska ha befunnit sig i en "särskilt utsatt situation" och att samlaget därmed är att bedöma som våldtäkt. Men den är samtidigt tillräckligt låg för att hennes berättelse ska framstå som så trovärdig att rätten kan finna det "ställt utom rimligt tvivel att det gått till så som målsäganden berättat".

Under övergreppet tryckte Rafi in sina fingrar i kvinnan och fick en avsugning av henne tills han fick utlösning och tog sig friheten att spruta i hennes ansikte och hår. Det visar en film från våldtäkten. Enligt tingsrätten visar filmen att kvinnan var kraftigt berusad.

En av gärningsmännen ska även ha spridit filmen till en grupp på sociala medier via appen Snapchat.

Bevisningen har förutom filmen bestått av ett rättsintyg från en läkarundersökning av kvinnans underliv som visar att samlag har ägt rum, skriver Mitt i. Men det går utifrån undersökningen inte att bedöma om samlaget varit frivilligt eller inte, enligt intyget.

Av domen framgår även att Abdullah blev besviken på sin kumpan under övergreppet.

"Han tyckte inte om när Rafi ”spermade” målsäganden i ansiktet och håret. Han blev lite arg på Rafi då och bad denne torka bort det. I hans kultur så är det fult att göra så i ansiktet", heter det i domen.

Allmänna handlingar visar att Abdullah är medborgare i Somalia. Rafi är däremot medborgare i Sverige.

Den 19 januari 2018 meddelade Attunda tingsrätt dom i målet. Rafi döms till ett års sluten ungdomsvård för grov våldtäkt. Abdullah döms till två år och fyra månaders fängelse för samma brott. Båda ska tillsammans betala 145.000 kronor i skadestånd till den våldtagna kvinnan.

Straffet för Rafi blev lägre eftersom han just fyllt 17 år innan brottet ägde rum. Abdullah var 18 år och ska straffas som vuxen.

Åklagaren yrkade aldrig att Abdullah skulle utvisas vid fällande dom.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig ökning av nya jobb i USA

Börsen upp tolfte dagen på två veckor.. Bidragseufori ger fortsatt rally i stödpaketens spår.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.