Sveriges blivande ärkebiskop Antje Jackelén. Fotograf: Jan Nordén

Blivande ärkebiskopen: Sverigedemokrater behöver ”moralisk fostran”

Publicerad 25 oktober 2013 kl 07.00

Inrikes.Sveriges blivande ärkebiskop Antje Jackelén gick hårt åt Sverigedemokraterna i en intervju i TV 4 på torsdagsmorgonen. Jackelén förklarade SD:s framgångar med att människor inte blir ”goda” och ”övertygade demokrater” om de inte utsätts för vad hon beskrev som ”moralisk fostran”.

Gilla artikeln på Facebook

I sin intervju med Jackelén kom TV4:s programledare Malou von Sivers in på svensk politik och Sverige­demokraterna. En av frågorna den blivande ärkebiskopen fick var om hon kunde förklara varför SD gått framåt i det senaste kyrkovalet.

– Vi har i Sverige trott, kanske en liten aning naivt, att har vi det bara materiellt bra och har vi hyfsad utbildning så blir människor automatiskt goda och de blir också övertygade demokrater. Men vi upptäcker idag mer och mer att det fungerar inte så enkelt utan det behövs också faktiskt en moralisk självdisciplin. Det behövs en moralisk, jag använder inte gärna det gammaldags ordet, fostran för att vi ska som människor faktiskt mogna och vara kloka, visa och goda, svarade Jackelén.

När TV4:s programledare Malou von Sivers sade att Sverigedemokraternas politik bygger på ”främlingsfientlighet” och ”en rädsla för det främmande”, nickade den blivande ärkebiskopen instämmande. Hon förklarade att hon tyckte att utvecklingen var ”skrämmande” och att hon tänkte motverka den genom att ”ta diskussionen”.

På frågan om hon var orolig för att ett ”främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna” växer i opinionsmätningarna, svarade Jackelén att hon var det, bland annat mot bakgrund att hon själv har bott i fyra olika länder och där haft förmånen att lära sig ”ofantligt mycket” genom ”mötet med den andre”.

Tobbes Medieblogg har publicerat ett klipp ur intervjun som innehåller Jackeléns uttalanden om SD.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Riksåklagaren överklagar våldtäktsdom till HD

Ung kvinna våldtogs under knivhot.. Inte grovt brott, ansåg både tingsrätten och hovrätten.0 

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0