Sveriges blivande ärkebiskop Antje Jackelén. Fotograf: Jan Nordén

Blivande ärkebiskopen: Sverigedemokrater behöver ”moralisk fostran”

Publicerad 25 oktober 2013 kl 07.00

Inrikes.Sveriges blivande ärkebiskop Antje Jackelén gick hårt åt Sverigedemokraterna i en intervju i TV 4 på torsdagsmorgonen. Jackelén förklarade SD:s framgångar med att människor inte blir ”goda” och ”övertygade demokrater” om de inte utsätts för vad hon beskrev som ”moralisk fostran”.

Gilla artikeln på Facebook

I sin intervju med Jackelén kom TV4:s programledare Malou von Sivers in på svensk politik och Sverige­demokraterna. En av frågorna den blivande ärkebiskopen fick var om hon kunde förklara varför SD gått framåt i det senaste kyrkovalet.

– Vi har i Sverige trott, kanske en liten aning naivt, att har vi det bara materiellt bra och har vi hyfsad utbildning så blir människor automatiskt goda och de blir också övertygade demokrater. Men vi upptäcker idag mer och mer att det fungerar inte så enkelt utan det behövs också faktiskt en moralisk självdisciplin. Det behövs en moralisk, jag använder inte gärna det gammaldags ordet, fostran för att vi ska som människor faktiskt mogna och vara kloka, visa och goda, svarade Jackelén.

När TV4:s programledare Malou von Sivers sade att Sverigedemokraternas politik bygger på ”främlingsfientlighet” och ”en rädsla för det främmande”, nickade den blivande ärkebiskopen instämmande. Hon förklarade att hon tyckte att utvecklingen var ”skrämmande” och att hon tänkte motverka den genom att ”ta diskussionen”.

På frågan om hon var orolig för att ett ”främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna” växer i opinionsmätningarna, svarade Jackelén att hon var det, bland annat mot bakgrund att hon själv har bott i fyra olika länder och där haft förmånen att lära sig ”ofantligt mycket” genom ”mötet med den andre”.

Tobbes Medieblogg har publicerat ett klipp ur intervjun som innehåller Jackeléns uttalanden om SD.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0