" /> " /> " />
Foto: Charles Roffey/CC-BY-NC-SA

Falska somalier väller in i Sverige

Publicerad 3 september 2012 kl 18.58

Inrikes.En stor del av de påstådda somalierna i Sverige är i själva verket personer från länder i Somalias närhet som lyckats lura sig till uppehållstillstånd. "Sverige är paradiset för mig – man behöver inte ens arbeta och kat finns tillgängligt", säger en djiboutier som har bluffat sig till asyl i Sverige genom att låtsas vara somalier och nu lever på socialbidrag.

Gilla artikeln på Facebook

Den somaliska nyhetssajten Mareeg rapporterar att 85 procent av påstådda somalier i Värmland som söker asyl i själva verket inte alls kommer från Somalia – utan från stabila regioner i grannländerna Djibouti och Somaliland.

Trots att bluffsomalierna alltså inte är berättigade till asyl kan de lätt lura till sig uppehållstillstånd och bidrag av de slapphänta svenska myndigheterna.

Det beräknas att 7 000 djiboutier lyckades fuska sig till asyl i Sverige bara under 2007. De har därmed tillskansat sig socialbidragsförsörjning under en lång tid framöver – allt på de svenska skattebetalarnas bekostnad.

Den somaliska sajten har intervjuat en djiboutier som nu lever på bidrag i Sverige efter att ha fått asyl genom att låtsas vara somalier.

– Jag hävdade att jag kom från Somalia. Jag fick svara på några enkla frågor om mitt namn och födelsedatum. Sedan jag blivit registrerad gav de mig en tid för en utförligare intervju ett par veckor senare och skjutsade mig till en flyktingförläggning. Livet är lätt här, öl och alkohol som jag gillar är billigt. Kat finns tillgängligt om man vet var man ska få tag i det. Jag klarar mig utan att arbeta så mycket. I Djibouti arbetade jag 18 timmar per dygn varje dag för mindre än 150 dollar i månaden. Jag gillar Sverige, det är paradiset för mig, säger djiboutiern.

Mannen har rekommenderat alla sina släktingar och följa hans exempel och komma till Sverige och ordna bidrag de också.

– Det finns inga jobb i Djibouti, korruptionen är våldsam och det är svårt att få fram mat att ställa på bordet. I Sverige är livet lätt, och det är ännu lättare att få papper. Man behöver inte ens arbeta för att kunna ställa mat på bordet. Jag har rekommenderat alla mina vänner och släktingar att komma hit, man behöver ju inte arbeta här. De flesta av dem är på väg. Fem har redan anlänt och sökt asyl, och två har redan fått PUT (permanent uppehållstillstånd), säger han.

Eric L, en socialarbetare i Värmland som arbetat med somalier de senaste 15 åren, uttrycker förvåning över att det de senaste åren plötsligt börjat strömma in mängder av somalier i länet som pratar franska, ett språk som få riktiga somalier behärskar. Franska är officiellt språk i Djibouti.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.