Bostadsbubblan

Bolåneliga döms till fängelse

Publicerad 16 februari 2022 kl 12.01

Inrikes. Fem personer dömdes idag till mellan fem och 1,5 års fängelse i ett mål om grova bolånebedrägerier, grovt bokföringsbrott och penningtvätt. De dömda har varit aktiva i en verksamhet som mot betalning har hjälpt vanlig underklass att – med hjälp av oriktiga uppgifter och falska handlingar – spela medelklass och få bolån som de annars inte skulle ha beviljats.

Dela artikeln

Totalt stod åtta personer åtalade vid Stockholms tingsrätt.

Verksamheten har enligt domen använt sig av oriktiga uppgifter om anställningar, löner, familjeförhållanden med mera i låneansökningar som ingetts till bolåneinstituteten. De oriktiga uppgifterna har verifierats med förfalskade handlingar i form av arbetsgivarintyg och lönebesked.

Bolånetagarna har i de flesta fall inte haft de anställ­ningar eller de löner som angetts och de skulle inte ha fått bolån med användande av korrekta uppgifter. Totalt rör det sig om felaktigt beviljade bolån till ett belopp överstigande 100 miljoner kronor. För hjälpen har bolånetagarna betalat totalt cirka fyra miljoner kronor till verksamheten.

Huvudmannen för verksamheten döms till fem års fängelse för bland annat 49 grova bedrägerier, grovt penningtvättsbrott, näringspenningtvätt, grovt brott, och grovt bokföringsbrott. Han ska dessutom utvisas.

Två tilltalade döms till fyra års fängelse, en tilltalad döms till tre års fängelse och en tilltalad till 1,5 års fängelse för delaktighet i samma brottslighet. Två tilltalade, som döms i mindre centrala delar, får icke frihetsberövande påföljder. Mot en tilltalad ogillas åtalet helt.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.